Zatvori
Poslovni Puls
09/04/2014

Vlada osniva fond za pomoć tvrtkama koje zaključe predstečajnu nagodbu

Ministar financija Slavko Linić još je jednom ustvrdio da su predstečajne nagodbe dobro rješenje. Na konferenciji o toj temi koju je organizirao poslovni tjednik Lider, ministar je rekao kako je taj proces u 15 mjeseci uspješno prošlo 987 tvrtki dok je još u postupku 6300 poduzeća...

Pohvalio se da je Vlada time spasila 40 tisuća radnih mjesta. Linić smatra da zbog svih pozitivnih učinaka te nagodbe i dalje treba provoditi.

Linić je rekao i kako Vlada sa HBOR-om osniva kapitalni fond od milijardu kuna za tvrtke koje uspješno završe predstečaj. "HBOR je već obećao dati sto milijuna kuna. Osim EIB-a i ERBD-a, želimo da u taj fond uđu i domaće banke", rekao je ministar.

Pomoćnik ministra financija Boris Lalovac naglasio je kako je uvođenjem predstečajnih nagodbi država u 15-tak mjeseci smanjila nelikvidnost za desetak milijardi kuna, a da taj zakon nije donesen, tempom kojim su se blokade povećavale ranijih godina, nelikvidnost bi u državi porasla na više od 51 milijardu kuna, odnosno s kamatama iznad 10 milijardi eura.

Još se jednom osvrnuo i na kritike da država u postupcima predstečajne nagodbe oprašta previše dugova, rekavši da se 53 posto svih otpisa u tim postupcima odnosi na ostale vjerovnike, a na državu 36,2 posto. Država je najviše, 37 posto svojih potraživanja, otpisala Varteksu, a slijede Hoteli Podgora s 32 posto, DINA Petrokemija s 13 i Konstruktor s 12 posto. Taj je postotak još niži i iznosi 8,5 posto kod deset tvrtki s vrijednosno najvišim otpisima (Dalekovod, DINA Petrokemija, IGH, Dilj, Konstruktor, Spačva itd.), prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram