Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2014

Agrokoru odobreno preuzimanje Mercatora!

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) uvjetno je odobrila koncentraciju koncerna Agrokor i Mercatora, a rješenje o uvjetno dopuštenoj koncentraciji čelnici Agencije predstavit će na konferenciji za novinare u ponedjeljak, najavljeno je danas iz AZTN-a...

Agrokor je namjeru koncentracije hrvatskom regulatoru prijavio početkom srpnja prošle godine, a iz AZTN-a su i prije same prijave upozoravali da će, s obzirom na tržišne udjele novog gospodarskog entiteta Agrokor/Mercator u Hrvatskoj, Agrokor sasvim sigurno morati predložiti mjere koje idu u pravcu dezinvestiranja, odnosno prodaje, davanja u dugoročni zakup, raskida zakupa prodajnih prostora i sl.

Naime, prema ocjeni Agencije iz lipnja 2013. godine, kada bi se u sadašnjem obliku na hrvatskom tržištu spojile maloprodaje Agrokora i Mercatora, tržišni udio tako spojenog društva bio bi između 30 i 40 posto, dakle bio bi zabranjen.

Ocjena je AZTN-a bila da bi ta koncentracija imala značajan negativan utjecaj na tržišno natjecanje, a najveći bi problem bio udio na području Zagreba i Zagrebačke županije, gdje bi tržišni udio bio između 50 i 60 posto. U Agenciji su smatrali da bi za Agrokor bilo idealno da je, s obzirom na takvu snagu svog maloprodajnog lanca Konzum, Mercator mogao preuzeti bez njegove prodajne mreže u Hrvatskoj.

Mjere kojima bi pozitivni učinci koncentracije na tržišno natjecanje prevladali one negativne Agrokor je trebao predložiti sam u svojoj prijavi koncentracije, a u rujnu prošle godine Agencija je objavila kako prvotno predložene mjere nisu dostatne, bez navođenja detalja.

Agrokor je prijavu dopunio krajem listopada, a postupak ocjene koncentracije Agrokora i Mercatora Agencija je započela krajem studenog prošle godine, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram