Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2014

Hrvatska u ožujku bilježi pad, a Zagreb rast turističkih noćenja

Hrvatsku je u ožujku posjetilo 233,6 tisuća turista koji su ostvarili blizu 590 tisuća noćenja, što je 7,5 posto manje dolazaka i 16 posto manje noćenja nego u istom mjesecu prošle godine, pri čemu su bolje postotke zabilježili domaći nego strani turisti, pokazuju podaci Hrvatske turističke zajednice (HTZ) objavljeni na njihovim web stranicama...

Takvim ožujskim turističkim prometom dijelom se umanjio odličan fizički turistički rezultat ostvaren u prva dva mjeseca ove godine te su prva tri mjeseca završila s tek 0,7 posto više ili ukupno 485 tisuća dolazaka turista, dok je s 1,2 milijuna noćenja zabilježen minus od gotovo 6 posto u odnosu na prva tri prošlogodišnja mjeseca.

Lošiji ovogodišnji ožujak i prva tri mjeseca mogu se objasniti i time što su prošle godine uskrsni blagdani, kada u Hrvatsku tradicionalno dolazi prvi veći godišnji val turista, bili krajem ožujka, dok su ove godine ti blagdani u drugoj polovici travnja.

Minusi se mogu objasniti i dosta manjim brojem dolazaka i noćenja stranih turista, kojih je u ožujku bilo 152 tisuće ili 11 posto manje, a još veći pad od 22,4 posto zabilježen je s njihovih 379,6 tisuća noćenja.

Domaći su turisti zabilježili nešto bolje rezultate, jer je njihovih blizu 82 tisuće porast od 0,3 posto, a 208 tisuća noćenja pad od 1,3 posto u odnosu na lanjski ožujak.

Slično je i na razini prva tri mjeseca ove godine. Stranih je turista bilo 0,5 posto manje ili ukupno 283,5 tisuća, a ostvarili su 717 tisuća noćenja ili 10,6 posto manje, dok su domaćih 201 tisuća dolazaka i 522 tisuće noćenja porasti od 2,6 odnosno 2 posto u odnosu na iste lanjske mjesece.

Promatrano po županijama u ovogodišnjem ožujku više dolazaka turista nego u istom mjesecu prošle godine na Jadranu je zabilježila samo Ličko-senjska županija, kao i većina kontinentalnih županija, ali s malom 'bazom' odnosno s tek po tisuću do pet tisuća turističkih dolazaka, a svakako najvažniji porast od 3,7 posto s 204,3 tisuće dolazaka turista ostvaren je u Gradu Zagrebu.

Zagreb je u ožujku, po podacima HTZ-a, imao i među rijetkima porast od 3,4 posto s 95,4 tisuće noćenja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram