Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2014

Lovrinčević: Hrvatska više ne može vraćati kredite, morat ćemo zatražiti pomoć

Ekonomist Željko Lovrinčević smatra da je za ovu vladu već kasno da bilo što ozbiljnije promijeni, pogotovo jer ulazimo u predizborno vrijeme...

"Ono što je trebala napraviti, aktualna vlast je trebala poduzeti na početku mandata. Bilo je nužno ići u snažnije reforme rashodovne strane proračuna bez povećanja poreznog opterećenja. Nažalost, išlo se na poreznu presiju i ekonomija se urušila", istaknuo je Lovrinčević.

Posebno će biti, smatra on, pogubna 2016. za kada je najavljen još jedan porezni udar – uvođenje poreza na štednju i imovinu – što će dodatno smanjiti osobnu potrošnju, a time i proračunske prihode.

Bez najmanje tri posto gospodarskog rasta Hrvatska ne može vraćati kamate na postojeći dug i zbog toga je Vlada prisiljena na prodaju državne imovine.

"Vrlo brzo, već u mandatu sljedeće vlade morat ćemo zatražiti reprogram javnoga duga i vanjsku pomoć", siguran je Lovrinčević.

Prema procjenama HNB-a, podsjetimo, javni dug je krajem 2013. godine iznosio 213 milijardi kuna, što iznosi 65 posto BDP-a.

Lovrinčevića najviše boli to što je aktualna vlast na početku svog mandata imala komotnu situaciju da krene u strukturne reforme, a nije napravila ništa, prenosi T-Portal.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram