Zatvori
Poslovni Puls
11/04/2014

Velika potražnja za grčkim obveznicama

Interes za prvim izdanjem grčkih obveznica u četiri godine bio je snažan, ustvrdili su grčki dužnosnici, ističući da je vrijednost ponuda osam puta premašila ciljani iznos...

Atena je izdala petogodišnju obveznicu u iznosu tri milijarde eura, uz kamatu od samo 4,95 posto. Izdanje je privuklo ponude čija je ukupna vrijednost premašila 20 milijardi eura, a odazvalo se više od 550 ulagača. Vlada je najavila da aukcijom želi prikupiti 2,5 milijardi eura.

Potražnja je najmanje osam puta premašila ponudu, ustvrdio je ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos nakon sastanka s premijerom.

Atena se tako danas vratila na tržišta kapitala prvi puta od 2010. iako je današnjom aukcijom tek ispitivala teren uoči planiranih većih izdanja. U međuvremenu su podmirivali potrebe za financiranjem kreditima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od oko 220 milijardi eura, a izdali su i trezorske zapise u ukupnom iznosu oko 15 milijardi eura.

Proteklih su se tjedana prinosi na grčke 10-godišnje obveznice smanjili na oko šest posto, s oko 40 posto koliko su iznosili prije dvije godine kada je država nametnula značajne gubitke privatnim vlasnicima obveznica u sklopu restrukturiranja 130 milijardi eura duga, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram