Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2014

AZTN: Agrokor mora prodati ili iznajmiti 96 trgovina!

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uvjetno je odobrila koncentraciju koja nastaje stjecanjem kontrole koncerna Agrokor nad Poslovnim sistemom Mercator...

Prema uvjetima Agencije Todorić mora prodati ili dati u dugoročni najam čak 96 trgovina iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora čiji ukupni prihod čini gotovo 60 posto prihoda Mercatora Hrvatska iz 2012. godine.

Ova mjera odnosi se prije svega na Zagreb i Zagrebačku županiju gdje je Konzum i prije koncentracije bio tržišni lider i gdje bi monopol agrokora i Mercatora imao najznačajniji negativni učinak. Stoga će se, prema uvjetima koje je prihvatila Agencija, Agrokor na području Zagreba morati odreći 26 prodajnih mjesta, a na području Zagrebačke županije 19 prodavaonica. U još 13 županija Agrokor se mora odreći 51-og prodajnog mjesta.
U obzir dolazi prodaja, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup od najmanje 10 godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza. Rok za prodaju ili najam ovih prodavaonica je šest mjeseci od dana preuzimanja Mercatora.
Ukoliko Agrokor prodajne mjesta ne uspije prodati ili iznajmiti u propisanom roku, dužan im je promijeniti namjenu. Kao krajnja mjera, ukoliko ne uspije prodaja, najam ili promjena namjene, Agrokor ih mora zatvoriti na rok od pet godina.
Pošto je Agrokor vertikalno integrirani sustav, odnosno pojavljuje se kao dobavljač i kao trgovac, AZTN je procijenila da nije dovoljno samo otpuštanje prodajnih mjesta, već su propisane dodatne mjere koje će zaštititi  dobavljače. Tako je Agrokor obvezan da će u konzumovim hipermarketima i supermarketima kroz najmanje tri godine od stjecanja kontrole nad Mercatorom, najmanje trojici konkurenata u segmentima proizvoda u kojima Agrokor ima visoki tržišni udjel, iznad 40%, omogućiti izloženost njihovih proizvoda na 30% polica.
Propisane su i mjere za zaštitu dobavljača Mercatora Hrvatska, pa tako dobavljačima koji istovremeno opskrbljuju Mercator Hrvatska i Konzum, Agrokor  mora osigurati jednaki tretman u hipermarketima i supermarketima Mercatora, kakav konkurenti tih dobavljača imaju na policama Konzuma.
Dobavljačima koji su isključivo dobavljači Mercatora Hrvatska, ali ne i Konzuma, izlaganje na polici bit će omogućeno pod uvjetima koji  ti dobavljači u odgovarajućoj grupi proizvoda imaju sa Mercatorom Hrvatska na dan stjecanja kontrole. To vrijedi za rok od najmanje godinu dana.
TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram