Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2014

Hrvatska jedina zemlja u regiji koja ove godine neće imati rast BDP-a!

I dok se hrvatski ministri i premijer očigledno trude uvjeriti javnost kako projekcije uglednog The Economista, koji nas svrstava među 10 svjetskih gospodarstava s najvećim gospodarskim padom u ovoj godini, nisu ispravne - ekonomske prognoze ih demantiraju, barem kada je u pitanju regija...

Hrvatska će biti jedina zemlja u regiji koja ove godine neće zabilježiti rast BDP-a!

Prema optimističnijim prognozama 2014. godinu će obilježiti gospodarska stagnacija, odnosno nulti rast bruto društvenog proizvoda. One pesimističnije i često realnije prognoze govore o novom padu BDP-a što će Hrvatsku odvesti u šestu godinu ekonomskog propadanja. MMF Hrvatskoj primjerice prognozira pad BDP-a od 0,6 posto u 2014. godini. Analitičari MMF-a oporavak najavljuju za 2015. godinu, ali i on je pod velikim upitnikom zbog nastavka negativnih trendova u hrvatskom gospodarstvu.

Za razliku od nas - zemlje regije bilježe sve snažnije gospodarske aktivnosti.

Pa čak i Slovenija koja se bori s teškom krizom u bankarskom sektoru - ove godine prema prognozama tamošnje središnje banke očekuje rast BDP-a od skromnih 0,6 posto.

Susjedna Srbija koja je prošle godine imala gospodarski rast od 2,5 posto (Hrvatska je imala pad od 1 posto) ove godine očekuje usporavanje ekonomskih aktivnosti, ali ipak očekuje rast veći od 1 posto.

Rast će biti puno snažniji u Bosni i Hercegovini. Središnja banka BiH nedavno je prognozirala rast BDP-a od 2,4 posto u 2014. godini.

Crna Gora na krilima snažnog rasta turističkog sektora ove godine očekuje porast BDP-a od impresivnih 2,7 posto - barem tako prognozira MMF.

I tko je onda u pravu?

The Economist ili naši "stručnjaci", Milanović i Vrdoljak?

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram