Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2014

Kina bilježi najslabiji rast u posljednjih 18 mjeseci

Kinesko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo najslabiji rast u posljednjih 18 mjeseci, pokazali su u srijedu podaci tamošnjeg statističkog ureda...

Rast kineskog gospodarstva u razdoblju od siječnja do ožujka iznosio je 7,4 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon 7,7-postotnog rasta u zadnjem tromjesečju lani, objavio je u srijedu državni zavod za statistiku.

Riječ je o najslabijem rastu kineskog gospodarstva na godišnjoj razini od trećeg tromjesečja 2012., kada je rast bio također u visini 7,4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

"Usporavanje kineskog gospodarstva odraz je transformacije ekonomskog režima", tumači Sheng Laiyun iz statističkog ureda. "Nema bitnih promjena u trendu poboljšanja aktivnosti kineskog gospodarstva. Gospodarstvo i dalje postojano ide u očekivanom smjeru", napominje.

Kineska vlada isključila je mogućnost uvođenja značajnijih poticajnih mjera kako bi se suzbilo povremeno slabljenje rasta, signalizirajući da je usporavanje aktivnosti očekivan rezultat njezinih reformskih nastojanja, premda neki analitičari drže da će drugo najveće svjetsko gospodarstvo i dalje gubiti zamah, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram