Zatvori
Poslovni Puls
16/04/2014

Rusija očekuje gospodarsku stagnaciju!

Ruski ministar financija Anton Siluanov procjenjuje da su šanse za gospodarski rast u ovoj godini vrlo slabe, prognozirajući stagnaciju, prenose danas ruski mediji...

U najboljem slučaju gospodarstvo bi prema sadašnjim procjenama moglo porasti 0,5 posto, kazao je ministar pred odborom ministarstva financija.

"Najvjerojatnije će ipak (rast) biti blizu nule", prenosi agencija Itar-Tass Siluanovljeve riječi.

Prošlogodišnji je proračun realiziran u kontekstu značajne revizije prognoze gospodarskog rasta i na početku ove godine rast je procijenjen na 3,6 posto dok je u stvarnosti iznosio 1,3 posto, napominje Itar-Tass.

"Bez prihoda od nafte i plina proračunski deficit u prošloj godini možda ne bi iznosio 0,5 posto već čak dva do tri BDP-a. Da smo s takvim deficitom ušli u aktualno razdoblje geopolitičke nestabilnosti, situacija na financijskim tržištima razvijala bi se sasvim drugačije", kazao je ministar financija.

Izrazio je zabrinutost zbog ovisnosti Rusije o prihodima iz oscilacijama podložnih, ranjivih izvora i podsjetio da proteklih godina razina deficita koji ne uključuje prihode od nafte i plina ni u jednom trenutku nije padala ispod 10 posto BDP-a.

To je dokaz da su rizici po proračunsku ravnotežu veliki, zaključio je.

Ujedno je procijenio odljev kapitala iz Rusije u prva tri mjeseca ove godine na 50 milijardi dolara, prenose agencije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram