Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2014

Europa bilježi rast prodaje novih automobila

Prodaja automobila u Europi ponovo je porasla u ožujku, sedmi mjesec zaredom, a trend prati i Hrvatska, pokazuju danas objavljeni podaci Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA)...

U ožujku je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,45 milijuna novih automobila, što je 10,6 posto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Time je trend rasta ojačao u usporedbi s veljačom kada ih je registrirano osam posto više.

Sva su velika europska tržišta zabilježila rast prodaje, pri čemu je najveći skok, za 17,7 posto, zabilježila Velika Britanija. Španjolsko je tržište poraslo deset posto, francusko 8,5 posto, dok su njemačko i talijansko bila gotovo izjednačena, sa stopama rasta od 5,4 odnosno pet posto.

Prodaja je poskočila i u Hrvatskoj, za 22,3 posto, uz prodanih 2.979 automobila. To bi značilo da je tržište zabilježilo snažniji rast nego u siječnju kada je na godišnjoj razini poraslo 14,7 posto. ACEA objavljuje podatke za Hrvatsku od siječnja ove godine.

U prvom tromjesečju ove godine u 27 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano je prema podacima europskog udruženja proizvođača automobila 3,25 milijuna novih automobila, što je 8,4 posto više nego u istom tromjesečju lani, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram