Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2014

Kineski avioprijevoznici testiraju internet u zrakoplovima

U Kinu je stigao bežični internet u zrakoplovima i testirat se na letovima od Pekinga do jugozapadnog grada Chengdu. Riječ je o prvom pokušaja testiranja usluge interneta s tla u komercijalnim letovima...

Putnici su očekivali rutinsko putovanje. Ali je let CA4116, od Pekinga do Chengdua, u srijedu ponudio nešto drugačije. Neki od putnika su putem bežičnog interneta gledali čak i tenski meč.

"Još uvijek nije dozvoljeno uključivanje mobilnih telefona tijekom leta. Ali putnici mogu koristiti druge uređaje kao što su iPad ili prijenosno računalo kako bi provjerili svoj emil ili pročitali najnovije vijesti.", rekao je Zhang Yun, direktor Usluga zrakoplovnog bežičnog interneta pri Air China.

Air China je prošlog lipnja ovu uslugu testirala putem satelitskog prijenosa podataka.

Dužnosnici kažu kako nove tehnologije stvaraju bolja iskustva za korisnike, prijenos podataka sa zemlje pruža deset puta jaču vezu od satelitskog prijenosa.

"Obično se stanice za prijenos koriste za pružanje signala na tlu, ali sada smo neke od naših antena usmjerili prema gore, tako da leteći objekti u zraku mogu primati signal prijenosa podataka. Loša strana je to što su potrebna prilagođavanja antena tijekom cijele rute leta.", rekao je Zhang.

Za sada je tvrtka opremila samo dva zrakoplova na putu između Pekinga i Chengdua. Ali prijevoznik ima velike planove. Air China je 2010. postala prvi operator komericijalnih letova koji je dobio dozvolu za bežični internet.

"Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati uslugu bežičnog interneta na svim našim letovima, a putnici će se moći spojiti tijekom putovanja.", rekao je Fan Deng, potpredsjednik Air China.

Jednom kada ovaj sustav bude u potpunosti testiran, za bežični internet nebo više neće biti granica, prenosi CRI.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram