Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2014

Moratorij na ovrhu jedine nekretnine do zakona o osobnom bankrotu?

Udruga Franak pozvala je Vladu da proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu, a Hrvatsku narodnu banke (HNB) da objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima vezanima uz švicarski franak (CHF) pod ovrhom jedine nekretnine...

U svom priopćenju Udruga Franak podsjeća na nepravomoćnu presudu u kolektivnom postupku protiv osam banaka kojom su utvrđene nezakonitosti u poslovanju banaka, koje su, kako navode, u kombinaciji s ekonomskom krizom uzrokovale povećani udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditiranju stanovništva, što je za posljedicu dovelo do velikog porasta ovrha građana.

HNB-ovi privremeni rezultati pregleda kvalitete kredita prema valuti i vrsti na dan 31. prosinca 2013. godine, ističu iz Udruge Franak, ukazuju na značajno veći udio nenaplativih kredita u CHF, u odnosu na udio nenaplativih kredita u euru. Naime, ti podaci pokazuju da je na kraju 2011. udio tzv. loših kredita vezanih uz CHF iznosio 7,27 posto, a onih vezanih uz euro 3,29 posto. Godinu kasnije udio nenaplativih kredita u CHF raste na 9,15 posto, a u euru na 3,67 posto, da bi krajem 2013. godine loših kredita u CHF bilo 12,36 posto, a u euru 4,88 posto.

Iz Udruge Franak stoga pozivaju središnju banku da od banaka zatraži i objavi podatke koliko je dužnika sa stambenim kreditima u CHF pod ovrhom jedine nekretnine zbog nepodmirenja dugovanja kredita u CHF.

Vladu pak pozivaju da intervenira uredbom i proglasi moratorij na ovrhe jedine nekretnine sve dok se u Saboru ne usvoji zakon o osobnom bankrotu te donesu podzakonski akti koji će omogućiti efikasnu provedbu tog zakona, čime bi se spriječilo nanošenje nenadoknadive ili teško nadoknadive štete građanima, koja se pored financijskih, očituje i u zdravstvenim, emotivnim, i po cijelo društvo pogubnim, ekonomskim posljedicama.

Od Ministarstva pravosuđa traže da uvaži zahtjeve da se prijedlog zakona o osobnom bankrotu razmatra u što širem krugu organizacija i udruga kako bi dobivena rješenja adekvatno štitila dužnike i vjerovnike. Dodaju kako su tom ministarstvu uputili zahtjev da Udrugu Franak uključi u radnu skupinu, ali da odgovor još nisu dobili.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram