Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2014

Rusija bilježi rast BDP-a od 0,8 posto u prvom kvartalu

Aktivnost ruskog gospodarstva smanjila se u prvom tromjesečju 2014. za 0,5 posto u odnosu na posljednje tromjesečje 2013., izjavio je u srijedu ministar gospodarstva, upozorivši na rizik recesije zbog napete situacije u Ukrajini...

Ministar gospodarstva Aleksej Uljukajev rekao je da je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo samo 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na tromjesečnoj razini smanjilo se 0,5 posto, pokazuju desezonirani podaci koje su objavile ruske novinske agencije.

Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. Mnogi analitičari vjeruju da će Rusija pod utjecajem krize u Ukrajini kliznuti u recesiju.

Uljukajev nije izričito spomenuo Ukrajinu, ali je priznao da rusko gospodarstvo pogađa pojačana tržišna nesigurnost i bijeg kapitala zbog "međunarodne situacije".

"Ekonomska situacija se dodatno pogoršala, pri čemu utjecaj unutarnjih faktora dodatno pojačava visoka razina nesigurnosti na valutnim i financijskim tržištima, ozbiljan odljev kapitala, nespremnost stranih investitora da donose odluke u ozbiljinoj međunarodnoj situaciji koja se formirala u zadnja dva mjeseca", kazao je.

Ministar financija Anton Siluanov upozorio je jučer da ruskom gospodarstvu u ovoj godini prijeti stagnacija i da se suočava s "najtežim uvjetima od krize 2008.", kada je kliznulo u duboku recesiju, podsjeća AFP.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram