Zatvori
Poslovni Puls
17/04/2014

Vlada predstavila konačne mjere za smanjenje deficita

Vlada je na sjednici predstavila konačne mjere za smanjenje deficita za 1,3 milijardi kuna, tj. za 2,3% BDP-a, koliko traži Europska komisija...

Vlada za 20 lipa po litri povećava trošarine na naftne derivate, a povećat će i koncesijske naknade teleoperaterima. Na rashodovnoj strani dodatne mjere imat će fiskalni učinak od 390 mil. kn, odnosno 0,1% BDP-a. Odnose se na smanjenje subvencija kod Ministarstva financija (150 mil. kn), Ministarstva poljoprivrede (100 mil. kn), Ministarstva gospodarstva (100 mil. kn) te Ministarstva poduzetništva i obrta (40 mil.kn). Predlaže se i smanjenje rashoda Hrvatskih cesta za 250 mil. kn.

Vlada je do sada, rebalansom proračuna, osigurala smanjenje deficita od 1,9% BDP-a. Preostalih 0,4 posto znači prilagodbu za oko 1,3 milijarde kuna. Ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade predstavio je dodatne mjere. To se, na prihodovnoj strani, rekao je Linić - planira postići uredbom o povećanju trošarina za 20 lipa po litri motornih benzina i dizela, čime bi se na godišnjoj razini uštedjelo 480 milijuna kuna, te prijedlogom da se 350 milijuna kuna uštedi povećanjem naknada za mobilnu telefoniju.

O rezovima su se dogovarali glavni koalicijski partneri SDP i HNS. U rezovima se jedino neće dirati mirovine i plaće, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram