Zatvori
Poslovni Puls
18/04/2014

3D printeri nose revoluciju u građevinskom sektoru?

Nekada su bili potrebni mjeseci, pa čak i godine za izgradnju doma, no u današnje vrijeme kuća može biti završena za svega 24 sata i to zahvaljujući 3D printeru...

Arhitekti u Amsterdamu ovih dana počeli su raditi na prvoj 3D kući. Tvrde kako će njihov projekt trajati tri godine. U međuvremenu, jedna kompanija u Šangaju tvrdi kako je uspjela "isprintati" čak deset kuća za manje od 24 sata.

Naime, i arhitekti u Nizozemskoj i i oni u Kini koriste masivne 3D printere. Onaj koji koriste Kinezi dug je skoro 150 metara, širok deset metara i dubok šest metara. No, dok stručnjaci u Amsterdamu koriste skupu plastiku, oni u Kini koriste reciklirani građevinski materijal i industrijski otpad.

Ipak najveća razlika je u tome što kineska kompanija WinSun Decoration Design Engineering printa dijelove, a zatim ih uklapa, dok se u Amsterdamu printaju čitave sobe, namještaj i ostali detalji, objavio je Gizmodo.

Kinezi tvrde da njihove su kuće, koje koštaju blizu 5.000 dolara, vrlo čvrste, udobne i odmah useljive. Nadaju se da će ti domovi najprije biti namijenjeni siromašnim i raseljenim osobama, koje će moći brzo i jeftino dobiti krov nad glavom, prenose agencije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram