Zatvori
Poslovni Puls
22/04/2014

Cijene sirove nafte zasad ne reagiraju na nemire u Ukrajini

Prosječne cijene sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) u prvoj poslovici travnja, u odnosu na ožujak, zabilježila je pad od 0,4% odnosno 0,46 dolara po barelu dok su prosječne cijene sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) zabilježile rast od 1,8% odnosno 1,8 dolara po barelu...

Cijene sirove nafte tipa Brent gurnute su na niže razine uslijed očekivanja skorog ponovnog pokretanja libijskog izvoza. Tako su prosječne cijene sirove nafte u travnju tipa Brent iznosile preko 107 dolara po barelu dok su prosječne cijene sirove nafte tipa WTI bile na razini blago višoj od 102 dolara po barelu. Razmjerno blage promjene cijena sirove nafte ukazuju da tržište zasad ignorira geopolitičke nemire u Libiji, Iraku, Nigeriji, Venezueli i Ukrajini.

Prema podacima IEA (Međunarodna agencija za energiju) globalne zalihe sirove nafte pale su za 1,2 mb/d na 91,75 mb/d u ožujku prvenstveno kao posljedica snažnijeg pada proizvodnje zemalja OPEC-a dok je proizvodnja zemalja izvan OPEC-a s rastom od 1,98 mb/d uspjela djelomično ublažiti snažniji pad ukupnih zaliha. Proizvodnja sirove nafte zemalja OPEC-a pala je čak za 890 mb/d na 29,62 mb/d u ožujku kao posljedica pada zaliha u Iraku, Saudijskoj Arabiji i Libiji. Prognoza rasta potražnje za sirovom naftom revidirana je s 1,4 mb/d na 1,3mb/d za 2014. kao posljedica očekivane smanjene potražnje Rusije dok će brzorastuća tržišta ostvarivati rast potražnje a potražnja u Europi ostati stabilna.

"U ovoj godini očekujemo da će se prosječne cijene sirove nafte tipa Brent kretati na razini od 112 dolara po barelu dok će prosječne cijene sirove nafte tipa WTI biti na razini od 104 dolara po barelu", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram