Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2014

Kompanija Carlosa Slima preuzima upravljanje Vipnetom!

Meksički tajkun Carlos Slim, nakon 11-satnih pregovora, postigao je dogovor s austrijskom vladom koji bi mu mogao omogućiti stjecanje kontrolnog udjela u Telekomu Austria (TA) i konsolidaciju poslovanja u Europi...

Telekom grupa u Slimovu vlasništvu, America Movil, pristala je sudjelovati u povećanju kapitala u Telekom Austriji za milijardu eura i platiti 7,15 eura po dionici za dionice TA u optjecaju, u sklopu sporazuma o suvlasništvu kojim je predviđeno povezivanje udjela austrijske državne holding tvrtke OIAG s onim Americe Movila u konzorcij. Dvije strane u konzorciju bi trebale odluke o važnim pitanjima donositi jednoglasno, prenosi Reuters.

Takav će sporazum tom jednom od najbogatijih ljudi u svijetu omogućiti da poveća udjel u TA, u čijem je vlasništvu i hrvatski Vipnet. Iz OIAG-a su priopćili da će zadržati minimalno 25 posto plus jednu dionicu.

America Movil u svome vlasništvu već ima 26,4 posto Telekoma Austrije, koji je krajem prošle godine imao oko 2,6 milijuna pretplatnika na fiksne linije, 20,1 milijun pretplatnika na mobilne linije i prihode od 4,18 milijardi eura, navodi se u priopćenju meksičke kompanije.

OIAG trenutno drži 28,4-postotni udjel u Telekom Austriji. Čelnik OIAG-a Rudolf Kemler u priopćenju je izjavio da se tim sporazumom austrijskoj holding kompaniji jamči pravo veta kod donošenja strateških odluka u Telekomu Austrija, kao i ključne pozicije, a trebao bi omogućiti snažan rast poslovanja TA u istočnoj i srednjoj Europi.

Iz America Movila su priopćili da će nakon realizacije sporazuma preuzeti operativno upravljanje u TA. Uz Austriju i Hrvatsku, TA posluje još u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Lihtenštajnu i Bjelorusiji. U Hrvatskoj TA posluje kroz Vipnet.

Sporazum je sklopljen na razdoblje od 10 godina, uz mogućnost produljenja na još pet godina, priopćili su iz OIAG-a, dodajući da će zadržati pravo imenovanja izvršnog direktora u TA i predsjednika nadzornog odbora.

Meksičkom multimilijarderu taj bi sporazum trebao omogućiti da krene u konsolidaciju svojih europskih poslovnih poduhvata, koje je započeo 2012. godine uloživši više od milijarde dolara u Telekom Austriju i 3,4 milijarde dolara u nizozemsku grupu KPN.

Slim je na udaru regulatora telekom sektora u Meksiku, gdje America Movil drži oko 70 posto tržište mobilne telefonije i 80 posto poslovanja s fiksnim linijama. Tamošnji regulator prošlog je mjeseca uvođenjem čitavog niza mjera pokušao zauzdati moćnu poziciju tvrtke, javlja Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram