Zatvori
Poslovni Puls
24/04/2014

Milanović: Država je preskupa i neefikasna

Prijedlog nacionalnog programa reformi na vladi je predstavio potpredsjednik Branko Grčić. Rekao je kako on predstavlja dubinsku analizu te kvalitativnu procjenu utjecaja reformskih mjera. U njemu smo zacrtali jasan put fiskalne konsolidacije u sljedeće tri godine...

Grčić je dodao da se u lipnju očekuje ocjena Europske komisije o tom dokumentu.

"Ulaskom u EU instrumenti politike i programi postaju transparentniji. Ovo zatvara prostor svim demagozima i varalicama u politici, posebno u oporbi, ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima u politici", rekao je premijer Zoran Milanović.

Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2017. godine predstavio je ministar financija Slavko Linić. Naglasio je kako vlada nastoji učinke smanjenja deficita ravnomjerno rasporediti na prihodovnoj i rashodovnoj strani, da ne bi utjecali na potrošnju, kazao je Linić. Ministar je rekao i da će deficit u ovoj godini biti 4,2 posto, a 2016. godine ćemo biti ispod 3 posto.

"U tri godine ćemo značajno smanjiti i strukturne deficite. Problem nam je ova godina jer imamo puno članstvo u EU i to je trajni rashod koji teško namirujemo", rekao je Linić i dodao kako ćemo javni dug uspjeti zaustaviti na oko 70 posto BDP-a.

"Država nam je skupa i neefikasna i to je kronična bolest u Hrvatskoj", izjavio je premijer Milanović.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a Plan konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike. Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije. Nepoštivanje tih odredbi rezultira sankcijama koje uključuju i 'zamrzavanje' sredstava EU za državu članicu, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram