Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2014

OPORAVAK: Industrijska proizvodnja raste treći mjesec za redom!

Industrijska je proizvodnja u ožujku zabilježila rast na godišnjoj razini treći uzastopni mjesec i tako pozitivno iznenadila naša očekivanja i očekivanja konsenzusa analitičara koji su očekivali blagi godišnji pad od 0,2% odnosno 0,1%...

Naime, prema najnovijim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja je u ožujku zabilježila rast od 0,7% što je ipak usporavanje rasta u odnosu na mjesec ranije (u veljači je industrijska proizvodnja bila viša za 1,6% na godišnjoj razini). Na mjesečnoj razini ostvaren je rast od 1,3%.

Prema kategorijama GIG-a rast na godišnjoj razini ostvaren je u kategorijama proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju i netrajnih proizvoda za široku potrošnju koji su ostvarili rast od 1,7% odnosno 4,9% te u kategoriji intermedijarni proizvodi gdje je zabilježen godišnji rast od 5,0%. U suprotnom su se smjeru kretale kategorije energija uz godišnji pad od 11,8%, dok je pad u kategoriji kapitalnih proizvoda iznosio blagih 0,1%.

Prema područjima i odjeljcima NKD-a (prema kalendarski prilagođenim indeksima), pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježen je u kategoriji rudarstvo i vađenje (-7,3%) dok je u prerađivačkoj industriji treći mjesec za redom zabilježen rast koji je u ožujku iznosio 2,9% godišnje. Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji bilježi pad od 5,4% godišnje. Unutar kategorije prerađivačka industrija godišnji rast u ožujku između ostalih bilježe kategorije proizvodnje papira i proizvoda od papira (+24,9%), tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa (+22,8%) te proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+21,1). Snažniji rast prerađivačke industrije na godišnjoj razini ublažen je padom u kategoriji proizvodnje duhanskih proizvoda (-28,9%), proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-56,1%) te padom u kategoriji proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica (-19,0%). U kategoriji ostalih prijevoznih sredstava (koja se uglavnom odnosi na brodogradnju) nakon što je u veljači zabilježen dvoznamenkasti pad (25,5%) u ožujku je pad usporen na 9,3% godišnje. Snažniji pad bilježi i proizvodnja tekstila (-10,9% godišnje).

"U nastavku ove godine ograničavajući čimbenici oporavka industrijske proizvodnje i dalje će biti slaba domaća potražnja, restrukturiranje najvećih poduzeća te slabija inozemna potražnja S druge strane snažniji pad industrije djelomično sprječava polagani oporavak u okruženju iako nekonkurentnost izvozne industrije te općenito njezin nizak udio ograničavaju zamjetniji oporavak", javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram