Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2014

Proizvedeno prvo solarno gorivo za mlazne motore

U okviru europskog istraživačkog projekta SOLAR-JET proizvedeno je prvo solarno gorivo za mlazne motore na svijetu, priopćila je Europska komisija...

Istraživači su prvi put uspješno prikazali čitav proizvodni lanac obnovljivog kerozina koristeći koncentrirano svjetlo kao visokotemperaturni izvor energije.

Projekt je još uvijek u eksperimentalnoj fazi te je proizvedena tek mala količina mlaznog goriva u laboratorijskim uvjetima, koristeći simuliranu sunčevu svjetlost. Međutim, na temelju rezultata postoji nada da će se u budućnosti sva tekuća ugljikovodična goriva moći proizvesti od sunčeve svjetlosti, CO2 i vode, navodi Komisija.

"Ova tehnologija znači da bi jednog dana mogli proizvoditi čišće i obilne zalihe goriva za zrakoplove, automobile i druge oblike prijevoza. Ovime bi se uvelike mogla povećati energetska sigurnost, dok bi se jedan od glavnih stakleničkih plinova koji uzrokuje globalno zatopljenje mogao pretvoriti u koristan resurs", izjavila je europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn.

EU financira projekt SOLAR-JET s 2,2 milijarde eura koji je započet u lipnju 2011. u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanja i tehnološki razvoj, a okuplja istraživačke organizacije među sveučilištima i iz područja industrije, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram