Zatvori
Poslovni Puls
30/04/2014

Posljedice invazije u Ukrajini: Rusija na putu prema recesiji

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognoze rasta za rusko gospodarstvo i očekuje da će odljev kapitala iz Rusije ove godine dosegnuti 100 milijardi dolara, kazao je danas šef misije MMF-a u Moskvi Antonio Spilimbergo...

Pred novinarima je ustvrdio da međunarodne sankcije Moskvi zbog krize u Ukrajini, i prijetnje daljnjim sankcijama, štete ruskom gospodarstvu i ugrožavaju ulaganja.

MMF očekuje da će rusko gospodarstvo u ovoj godini porasti za svega 0,2 posto, nasuprot 1,3 posto koliko je bilo prognozirano ranijom procjenom, kazao je Spilimbergo, dodajući da su prisutni "značajni rizici za slabljenje aktivnosti".

"Teška situacija a posebice neizvjesnosti oko geopolitičke situacije, te posljedične sankcije i njihovo intenziviranje, redom vrlo negativno utječu na investicijsku klimu", kazao je Spilimbergo.

Dodao je i da Rusija, čije je gospodarstvo lani poraslo za 1,3 posto, već bilježi recesiju. "Ako recesiju definiramo kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, onda je Rusija već sada u recesiji", kazao je novinarima.

Rusko gospodarstvo u prvom je tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti u odnosu na tromjesečje ranije, pa Spilimbergove ocjene jasno govore da očekuje daljnji pad gospodarstva. MMF za 2015. godinu prognozira rast od jedan posto, kazao je šef misije.

MMF-ove projekcije odljeva kapitala podudaraju se s onima ruske vlade. Ruska središnja banka bila je objavila da je gotovo 64 milijardi dolara otišlo iz Rusije u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Spilimbergo dodaje i da će prošlotjedna odluka središnje banke o podizanju kamatnih stopa zauzdati inflaciju, no da to neće biti dovoljno. Iz MMF-a su kazali da će deprecijacija rublje stvoriti pritiske na inflaciju, no prognoziraju da će potrošačke cijene porasti za više od šest posto u 2014. godini.

Rusija, kako dodaje Spilimbergo, treba zajamčiti makroekonomsku stabilnost kako bi se anulirale posljedice geopolitičkih napetosti. Za svladavanje gospodarskih problema trebala bi uvesti fleksibilan valutni tečaj i strožu fiskalnu politiku, kazao je, napominjući i da je ruska vlada dobro učinila time što se pridržava proračunskog pravila kojim se ograničava državna potrošnja, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram