Zatvori
Marko Kvesic
05/05/2014

Evo zašto posjetitelji vašeg web shopa ne postaju kupci

SeeWhy je u detaljnoj studiji analizirao ponašanje više od 600 000 kupaca na Internetu i četvrt milijuna transakcija, kako bi dublje razumjeli motivaciju kupaca kad kupuju i zašto ne kupuju na Internetu...

Ovo istraživanje će nam pomoći da bolje razumijemo web posjetitelje, zašto kupuju odnosno ne kupuju i što trebamo učiniti da naše web stranice postižu bolje rezultate.

Evo nekih zanimljivih podataka ovog istraživanja – ono što nam je važno znati jest da čak 99% posjetitelja ne kupuje kada prvi puta dođu na stranicu web trgovine. Ali nemojte paničariti,jer od tih posjetitelja koji ne kupe - 25% njih se nikada više neće vratiti na vaše stranice, ali 75% njih se ima namjeru vratiti i kupiti.

web1_v

Kad posjetitelji koji su se vratili na vaše stranice, po drugi put napuste vašu stranicu – 53% njih se neće vratiti u sljedećih 28 dana, a od 47% onih koji se vrate svaki četvrti će kupiti.

Ono što ovdje predstavlja problem jest to da 81% odgovornih u web prodaji smatra da većina posjetitelja koji napuste stranicu - im samo gubi vrijeme.

Upravo ovo nedovoljno razumjevanje intencije posjetitelja vodi do velikog broja izgubljenih dobrih prilika za web trgovine.

Zašto je to tako i što učiniti?

Trebamo razumjeti web posjetitelje i kupce. Oni istražuju. Nemojte se zavaravati da ste vi jedini koji postojite na tržištu i da će posjetitelji kupiti samo od vas. Naravno da neće. Kupci na Internetu su pametni i usporedit će vaše proizvode s proizvodima konkurencije. Pogledat će cijene, proizvode, posebne pogodnosti koje mogu ostvariti i informirati se prije nego što donesu odluku o kupovini.

A koliko se varaju online trgovcikad misle da im posjetitelji koji napuste njihove stranice bez da kupe, samo gube vrijeme, govore sljedeći podaci iztog istraživanja:

Prosječno "vrijeme kašnjenja" između prve posjete i kupovine je 19 sati, ali 72% posjetitelja će kupiti između 12 i 24 sata.

Ovdje je kompletan pregled koliko je vremena potrebno do kupovine:

  • 30% kupi u manje od 20 minuta
  • 50% kupi u periodu od 20 minuta do sat vremena
  • 60% kupi od 1 do 3 sata
  • 65% kupi od 3 do 12 sati
  • 72% kupi od 12 do 24 sata
  • 80% kupi od 3 do 7 dana
  • 95% kupi od 1 do 2 tjedna
  • 100% kupi u više od 2 tjedna

 

web2_v

S obzirom na to da 75% posjetitelja ima intenciju vratiti se na stranicu i kupiti, ono što trebate napraviti je da u tom procesu – kada posjetitelj pretražuje najbolje cijene i pogodnosti - budete maksimalno prisutni. A to najbolje postižete tehnikomGoogle AdWords oglašavanjakoja se zove retargeting.

Retargeting vam omogućava da prikazujete svoje oglase onim korisnicima koji su napustili vaše stranice, a nisu napravili konkretnu akciju (u primjeru web trgovina, narudžbu proizvoda).

Trebamo dobro razumjeti naše posjetitelje kako bismo povećali prodaju na web stranicama. Zato su ovi podaci jako vrijedni. Jer kao što vidimo kupci na Internetu su pametni, pretražuju sve ponude ne bi li pronašli najbolju opciju za sebe.

A što nam to govori? To nam govori da kroz web trgovinu trebate posjetitelju jasno iskomunicirati kako se vaša ponuda razlikuje od konkurencije. Trebate mu dati snažne razloge zašto da odabere baš vas. Gledajte kako da posjetitelju otklonite napor razmišljanja i pretraživanja drugih ponuda. Zapitajte se kako da navedete posjetitelja da odmah odabere vašu ponudu pri prvoj posjeti. Što mu možete ponuditi, a da vaša konkurencija ne može?

Ako korisnik i dalje ne kupi odmah na prvoj posjeti, nemojte odustati. To je znak da vaš odnos s njim tek počinje i odmah krenite s retargetingom kako biste uvijek bili prisutni kada vaš potencijalni kupac pretražuje ponude.

Koristite li retargeting i kakve ste rezultate njime ostvarili?

Marko Kvesić je specijalist za Internet marketing i pomaže tvrtkama povećati broj posjetitelja na web stranicama i pretvoriti te posjetitelje u njihove kupce – www.gotraffic.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram