Zatvori
Poslovni Puls
05/05/2014

Reuters: Hrvatska je jedna od najproblematičnijih članica EU-a

Hrvatska je ostvarila san ulaskom u Europsku uniju, ali deset mjeseci nakon povijesnog datuma njezina ekonomija i dalje je u padu. To šalje neugodnu poruku susjednim državama, nekadašnjim članicama bivše Jugoslavije, da ulazak u Uniju ne može garantirati prosperitet, navodi Reuters, a prenosi Večernji list...

Iako zahtjevi za ulazak te pravila u EU pokušavaju osigurati jačanje lokalne ekonomije i napredovanje unutar trgovačke unije za nove članice, a zemljama poput Hrvatske i Srbije znače i odmak od ratnih 90-ih devedesetih godina prema zajedničkom gospodarskom razvoju, RH i ove godine bilježi najlošije ekonomske rezultate u EU. No, nije tu osamljena, piše Reuters. U društvu je ''ozloglašene'' Grčke čije gospodarstvo kao i hrvatsko tone od 2008. godine te Cipra. Nažalost, ove godine Hrvati jedini neće spriječiti dalji pad gospodarstva iako im je industrijska proizvodnja porasla u prva tri mjeseca prvog tromjesečja (i to prvi put od 2009. godine).

"Sada kad je Grčka opet dosegla rast, mi smo sve više očiti podbačaj", komentirao je Reutersu hrvatski analitičar Velimir Šonje. Hrvatskoj na ruku ne idu niti najnoviji podaci Europske komisije koji govore da je iskoristila svega 18 posto sredstava iz EU fondova od 2007. do 2013. godine što je stavlja na samo začelje korisnika, ali ni prognoza kako će je i u 2014. zaobići strane investicije.

"Samo rijetki u Hrvatskoj shvaćaju da je privlačenje investitora kao natjecanje u ljepoti cijele Europe. Stoga su sve privatizacije u Hrvatskoj propale", povjerio je Reutersu jedan poslovni veteran sa zapada,prenosi Večernji.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram