Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2014

Kineska Alibaba i službeno najavila IPO na američkom tržištu

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba podnijela je u utorak zahtjev za trgovanje njezinim dionicama na američkom tržištu, pa bi uskoro mogla uslijediti najveća inicijalna javna ponuda dionica u povijesti...

Premda kompanija, koja ostvaruje oko 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini, nije precizirala koliko dionica kani ponuditi na američkom tržištu, analitičari procjenjuju da bi Alibaba mogla prikupiti između 15 i 20 milijardi dolara, čime bi nadmašila inicijalne ponude Vise i Facebooka.

Alibaba je lani ostvarila promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njezinih aktivnih korisnika porastao za 14 posto, na 230 milijuna, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno.

U posljednjem lanjskom tromjesečju dobit Alibabe iznosila je 1,35 milijardi dolara, dok su prihodi tvrtke bili 3,06 milijardi.

Tržišna vrijednost Alibabe procjenjuje se od 168 do 200 milijardi dolara, po čemu je najvrjednija internetska kompanija nakon Googlea.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram