Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2014

Poslovanje u oblaku - SaaS poslovni model najma aplikacija

Svakodnevno poslovanje poslovnih subjekata, bez obzira radilo se o malim obrtima ili tvrtkama ili pak srednjim i velikim tvrtkama, generira mnoštvo dokumenata koje je potrebno sistematizirati i organizirati poštujući sve zakonske propise koji se rapidno mijenjaju...

Također, važno je evidentirati poslovne procese i dokumente proizašle iz samih procesa, a jedan od primarnih ciljeva svake organizacije jest i optimizacija poslovnih procesa i skraćivanje vremena potrebnog za administrativne poslove uz zadržavanje detaljne i točne evidencije samih procesa.

Tržište obiluje raznim programskim rješenjima specijaliziranim za takvu primjenu, no koje je rješenje najbolje?

Odabir programskog rješenja nije nikada jednostavan zadatak. Licence su često skupe, sustavi su robusni, zahtijevaju veliki stupanj integracije u postojeću informatičku infrastrukturu, potencijalno zahtjevaju investiciju u dodatnu infrastrukturu te podrazumijevaju velike financijske troškove. Kako bi sustav zaživio potreban je određeni vremenski period i angažman djelatnika što je dodatni trošak poduzetniku.

Programsko rješenje ne mora nužno biti skupo, složeno i iziskivati radikalne promjene u poslovanju tvrtke, a upravo to pokazuje SaaS (Software as a Service / Program kao servis) poslovni model, koji je sastavni dio puno opsežnije paradigme Poslovanja u oblaku odnosno Cloud computinga.

Standardni model nabavke programske opreme do nedavno je podrazumijevao kupnju licence za određeni broj korisničkih računa, često pripremu posebne mrežne i poslužiteljske infrastrukture unutar tvrtke, što je često, kako smo već spomenuli bio i razlog uglavnom velikih investicija i prije samog početka korištenja poslovnog sustava. S druge pak strane, SaaS poslovni model omogućava poduzetniku da resurse (vrijeme, radnu snagu, financije) uloži u često kratku i efikasnu edukaciju i instantnu integraciju u svoje poslovanje.

U slučaju kada se radi o SaaS web aplikacijama, nema potrebe za dodatnim radovima na mrežnoj i poslužiteljskoj infrastrukturi, a čak nema niti potrebe za instalacijom i/ili održavanjem postojećih korisničkih računala. Nema instalacija i nema nadogradnji, čime se postižu dodatne uštede na vremenu (efikasnost djelatnika, nepostojanje praznog hoda...), financijama (nadogradnje sustava obično su uključene u pretplatnički model koji ovisi od pružatelja usluge).

Da sumiramo - utrošak vremena za instalacije i održavanje je nepostojeći, a svi zavisni operativni troškovi poput nadogradnji, ispravaka eventualnih problema, diskovnog prostora potrebnog za spremanje dokumenata uključeni su u trošak najma aplikacije. Tip, vrsta i iznos najma takve cjelovite usluge ovisi od broja korisnika i predviđene potrebe za ostalim resursima i naplaćuje se najčešće na mjesečnoj ili godišnjoj razini.

Kako to izgleda u praksi prikazat ćemo na primjeru sustava SoftCRM (www.soft-crm.net) koji se pokazao kao dobro rješenje za različite djelatnosti kod upravljanja projektima i poslovnim dokumentima te mogućnošću prilagodbe svakom pojedinom korisniku.

SoftCRM kao predstavnik SaaS modela poslovanja u oblaku najbolje prikazuje svoje prednosti na način da nije potrebna mrežna infrastruktura, nije potreban poslužitelj jer se svi podaci pa i sama aplikacija nalaze na poslužiteljima pružatelja usluge (tvrtka Softwise d.o.o. – www.softwise.hr). Jedini zahtjev za korisnika SoftCRM sustava jest postojeće računalo i pristup internetu čime se može zaključiti da su inicijalna ulaganja minimalna.

Sa takvim riješenjima, korisnik najčešće plaća opseg usluge koju želi koristiti, te se u svakom trenutku može odlučiti na povećanje broja korisnika ili dodatne mogućnosti kojima je moguće pristupiti instantno.

Već smo spomenuli da je velika prednost SaaS web aplikacija nepostojanje instalacija, što omogućava i vrlo jednostavno testiranje mogućnosti aplikacija prije same integracije u poslovanje što, u nekim slučajevima, može biti i presudno za donošenje odluke oko integracije nekog sustava u poslovanje neke organizacije.

Potražnja i povjerenje u ovakav model poslovanja sve je veća, naročito kod malih i srednjih poduzeća jer su inicijalni troškovi minimalni dok se s korištenjem sustava može započeti u vrlo kratkom roku. Primjeri u praksi govore da u roku od nekoliko minuta do sat vremena, korisnik može početi koristiti takvo rješenje.

Uštede su velike, a nedostataka praktički i da nema. To su svakako razlozi zbog kojih sve veći broj tvrtki prelazi na takav oblik poslovanja. Vrijedi pokušati!

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram