Zatvori
Poslovni Puls
08/05/2014

Vipnet u prvom kvartalu bilježi pad prihoda od 9,6 posto

elekomunikacijska tvrtka Vipnet u prvom je kvartalu ove godine ostvarila 83,2 milijuna eura ukupnih prihoda ili 9,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je konsolidirana EBITDA iznosila 22,7 milijuna eura ili 22,5 posto manje, izvijestili su danas iz te tvrtke...

Financijski poslovni rezultati Vipneta objavljeni su danas u Beču u sklopu rezultata matične Telekom Austria Grupe, a iz Vipneta ističu da su na rezultate, pa i na pad prihoda i EBITDA najviše utjecali loša gospodarska situacija u zemlji te EU regulacija.

Vipnet je, kako kažu, zbog promjene regulatornog okvira povodom ulaska Hrvatske u EU ove godine treće tromjesečje zaredom zabilježio manje roaming prihode od stranaca te manje prihode od interkonekcije.

Očekivani efekti regulacije u kombinaciji s nastavkom ekonomske krize posebno su vidljivi u mobilnom segmentu, istaknuo je u povodu objave rezultata predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković dodajući da te negativne učinke samo dijelom kompeniziraju snažnim rastom u fiksnom segmentu.

Zadovoljan je rekordnim rastom fiksnog broadbanda (širokopojasnog interneta) te broja korisnika LTE ili mreže 4 G (generacije), ali brine ih što rezultati svih mobilnih operatora padaju već 20 kvartala zaredom.

S druge strane, mobilni operatori moraju investirati jer je to nužno za adekvatni tehnološki razvoj, o tome ovise i stotine domaćih tvrtki koje surađuju s mobilnom industrijom te stoga Pejković očekuje da takvi pokazatelji sektora promijene razmišljanja o mobilnim komunikacijama kao bazi za dodatne namete, odnosno da izazovu povlačenje prijedloga povećanja radiofrekvencijskih naknada.

Takva odluka po završetku trenutno otvorene javne rasprave značila bi, kako smatra, zaštitu gospodarstva i korisnika usluga koji snose cijenu nameta te bi vrlo brzo pokazala pozitivne efekte.

Od ostalih rezultata za prvo tromjesečje ove godine iz Vipneta iznose podatak da su investirali 12,6 milijuna eura ili 12,1 posto manje nego u istom razdoblje prošle godine.

Porastao im je broj korisnika fiksnih komunikacijskih usluga za 17,4 posto ili na 202,1 tisuću kućanstava koja koriste Vipnetove fiksne komunikacijske i tv usluge, a zabilježili su i porast broja fiksnih broadband linija za 24 posto.

Napominju i da se nastavio trend rasta usluga temeljenih na pametnim telefonima u odnosu na pakete koji uključuju samo osnovne usluge.

Broj pretplatnika mobilne telefonije u prva tri mjeseca ove godine porastao im je za 1,8 posto, dok je broj prepaid korisnika u istom razdoblju smanjen za 8,1 posto, a ukupno su krajem ovog ožujka u mobilnoj mreži imali 1,81 milijuna korisnika.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram