Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2014

RBA: Nema oporavka na tržištu rada ove godine

Prema podacima HZZ-a broj nezaposlenih u travnju je nastavio padati na mjesečnoj razini, dok je i na godišnjoj razini, prvi puta od prosinca 2011. zabilježen blagi pad broja nezaposlenih osoba. U travnju je na HZZ-u bilo registrirano 354.449 nezaposlenih osoba, što je za 22.417 osoba ili 5,9% manje nego u ožujku te za 1.149 osoba ili 0,3% manje nego u travnju prošle godine. Smanjenje broja nezaposlenih u travnju u odnosu na ožujak rezultat je većeg odljeva iz evidencije nezaposlenih nego ulazaka u evidenciju. Tako je tijekom travnja na Zavod prijavljeno 17.011 novonezaposlenih osoba, što je 11,6% manje nego u ožujku te za 17,4% manje nego u travnju 2013. godine...

Najveći udio u broju novoprijavljenih nezaposlenih osoba čine osobe koje su u evidenciju došle izravno iz radnog odnosa (67%), što je posljedica racionalizacije poslovanja i otpuštanja viškova radnika. Iz evidencije je ukupno izašlo 39.428 osoba, što je 47,4% više na mjesečnoj razini te 17,5% više na godišnjoj razini (snažnije zapošljavanje nego prošle godine). Od toga je 27.684 osoba (70,2%) brisano iz evidencije na temelju zasnivanja radnog odnosa.

Smanjenje broja nezaposlenih na mjesečnoj razini posljedica je sezonskih kretanja, a sličan trend trebao bi se nastaviti i u idućim mjesecima. Naime, početak turističke predsezone uobičajeno znači veću potražnju za sezonskim radnicima, što pozitivno utječe na mjesečne promjene broja nezaposlenih.

"Iako je i na godišnjoj razini zabilježen blagi pad broja nezaposlenih osoba nezaposlenost je i dalje na visokoj razini. Obzirom na smanjena očekivanja gospodarskog rasta oporavak tržišta rada ne očekujemo u ovoj godini. Stoga bi i stopa nezaposlenosti za travanj mogla biti iznad stope u 2013. godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram