Zatvori
Poslovni Puls
21/05/2014

Banku BNP Paribas čeka kazna od 5 milijardi dolara?

Američke vlasti traže od banke BNP Paribas više od pet milijardi dolara za nagodbu u sklopu saveznih i državnih istraga o poslovima te francuske banke sa zemljama pod sankcijama SAD-a...

Kako je danas izvijestila agencija Bloomberg, pozivajući se na osobu upoznatu sa situacijom, rasprave o visini kazne se nastavljaju, pa bi se konačni iznos mogao promijeniti.

Ta najveća francuska banka pregovarala je s američkim vlastima o plaćanju nagodbe u sklopu istraga o tome je li kršila američke sankcije prema Iranu, Sudanu i drugim zemljama pod sankcijama.

Iz BNP Paribasa su prošlog mjeseca upozorili da su suočeni s potencijalnom kaznom većom od 1,1 milijarde dolara po tom pitanju, no nisu htjeli navesti točan iznos.

Istrage provode američka ministarstva pravosuđa i financija, državno odvjetništvo okruga Manhattan i Odjel za financijske usluge New Yorka.

Od financijske krize 2008. godine, američke vlasti odlučile su oštro kažnjavati nezakonito postupanje velikih banka.

Tako je jučer Credit Suisse priznao krivnju za počinjenje kaznenog djela u SAD-u jer je pomagao svojim klijentima u obmanjivanju poreznih vlasti putem prikrivanja njihove imovine na ilegalnim, neprijavljenim bankovnim računima. U sklopu nagodbe s američkim vlastima ta će švicarska banka platiti 2,5 milijarde dolara kazne.

Na europskim burzama jutros je dionica BNP Paribasa bula najveća pojedinačna gubitnica, s padom cijeen za 2,5 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram