Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2014

Hrvatska izdala nove obveznice vrijedne 1,25 milijardi eura

Hrvatska je danas izdala 1,25 milijardi eura vrijedne obveznice na europskim financijskim tržištima, s rokom dospijeća za 8 godina, uz prinos nešto malo iznad 4 posto, prenose danas svjetske agencije...

O dobroj potražnji investitora svjedoči podatak da je u prvom satu od otvaranja knjige upisa pristiglo 2 milijarde eura vrijednih ponuda.

Kako navodi agencija Reuters, pozivajući se na vodećeg menadžera izdanja, cijena izdanja bila je oko 270 baznih bodova povrh 'mid-swapa', što bi bila kamata malo iznad 4 posto.

Izdanje, čiji su aranžeri bili Banca IMI, Deutsche Bank, JPMorgan i Societe Generale, dospijeva 30. svibnja 2022. godine.

"Sve je prošlo dobro, iako ovo novo izdanje nije imalo premiju. Zadužili su se jeftinije, na duže razdoblje i više nego što se ranije očekivalo. Ja sam očekivao spread od 300 do 315 baznih bodova", rekao je Lutz Roehmeyer iz investicijskog društva LBB Invest za agenciju Bloomberg.

Ovo je prvo hrvatsko izdanje euroobveznice u zadnje tri godine, na koje se Vlada odlučila u trenutku povoljnih uvjeta na europskim financijskim tržištima.

Naime, Europska središnja banka za lipanj je najavila dodatno popuštanje monetarne politike radi poticanja inflacije i gospodarskog oporavka u eurozoni, i to u uvjetima ionako rekordno niske ključne kamatne stope od svega 0,25 posto. U okruženju labave monetarne politike, na financijskim tržištima jača apetit investitora za rizik, pa su i cijene zaduženja niže, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram