Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2014

Napokon počela izgradnja novog putničkog terminala ZL Zagreb!

Na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb (MZLZ) jučer je svečano obilježen početak gradnje zgrade budućeg novog putničkog terminala koji će, kada bude dovršen krajem 2016., moći primiti dvostruko više putnika nego sada odnosno njih oko 5 milijuna...

Predsjednik Uprave MZLZ-a Bruno Mazurkiewicz na svečanosti je kazao kako se obilježava početak gradnje nove zgrade, ali i javno-privatnog partnerstva konzorcija ZAIC i RH u tom poslu, što je važnim za cijeli posao označio i Cristophe Petit, direktor razvoja tvrtke Bouygues Batiment International, članice konzorcija ZAIC.

U samoj gradnji i svim drugim radovima na MZLZ-u bit će angažirano, kako je dodao, oko opet tisuća radnika.

Radove na novom putničkom terminalu i početak gradnje same zgrade izuzetno važnim za Zagreb i Hrvatsku ocijenio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, dodavši da će novi terminal na 65 tisuća metara četvornih, s osam zračnih mostova i povećanjem kapaciteta i broja putnika za više od 2 milijuna u odnosu na sada, koristiti i putnicima.

To, kako je kazao, 'vuče' i gradnju kongresnog centra koji bi u Zagrebu također trebao biti gotov za tri godine, čime bi sve Zagreb mogao konkurirati za središte ovog dijela Europe.

Trenutno najveći opseg radova na gradilištu izvode hrvatske tvrtke Viadukt i Kamgrad.

Ukupna investicija u novi putnički terminal MZLZ-a 'teška' je 331 milijun eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Ugovor o koncesiji uključuje financiranje, dizajn i izgradnju novog putničkog terminala koji će zamijeniti trenutni terminal, kao i upravljanje zračnom lukom u razdoblju od 30 godina, nove piste te teretni terminal, parkiralište i ostalu infrastrukturu koja će se razviti u budućnosti, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram