Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2014

Kinezi zabranili Windows 8 u javnoj nabavi

Više poslovnih mogućnosti otvorit će operativnim sustavima domaće radinosti nakon što je Kina stavila zabranu na Microsoftov Windows 8 u novoj javnoj nabavi vlade, izjavili su u srijedu analitičari...

Međutim, još uvijek u zraku stoji veliki upitnik, jer lokalni pružatelji usluga možda nisu spremni preuzeti tržište vrijedno više bilijuna juana od inozemnog diva.

"Zabrana je zlatna prilika za kineske softverske tvrtke u osvajanju teritorija, ali isto tako dovodi u pitanje njihove proizvode i tehnološku razinu, " rekao je Zhang Yumu, potpredsjednik internetske tvrtke za sigurnost, Beijing Rising Information Technology Co Ltd.

Zhang je ovo izjavio nakon što je Centar za nabavu središnje vlade u utorak isključio Microsoftov OS s vladinog popisa za kupnju proizvoda koji štede energiju.

Prema internetskoj stranici Centra za javnu nabavu središnje vlade, ova serija kupnje štedljivih proizvoda trebala bi biti u skladu sa sedam kriterija koji se primjenjuju u kategoriji informacijskih proizvoda, uključujući stolna računala, tablete, prijenosna računala, integrirana računala i različite pisače.

Kineske poslovne vijesti citirale su analitičara rekavši kako se ova zabrana ne bi trebala tumačiti kao apsolutna. Prilog dokumenta koji je objavio Centar za javnu nabavu središnje vlade upućuje kako je ovo ograničeni korak koji se odnosi na samo 10 prijenosnih računala, 10 stolnih, 5 tableta i 5 integriranih računala.

Široka upotreba inozemnih softvera u vladinim i vojnim projektima te ključnim industrijama kao što su energija povećala je zabrinutost kineske vlade u vezi sa sigurnošću od prošle godine.

Čak i tako, Windows 8 ima manje od tri posto udjela na kineskom tržištu od travnja, prema riječima internetske kompanije za skupljanje podataka cnzz.com.

Statistike internetske stranice uključuju instalaciju OS-a na pametne telefone i tablete tako da je stopa usvajanja Windowsa 8 na osobna računala značajno niža. Računala su glavni predmet javne nabave u Kini.

Još se ne zna kako će zabrana utjecati na poslovanje Microsofta u Kini, no iznenadna objava je jasna gesta kako inozemni softveri nisu dobrodošli u vladinim uredima.

Microsoft je opisao nove propise kao "ekstremno neočekivane" u utorak poslije podne.

"Proaktivno smo surađivali s Centrom za javnu nabavu središnje vlade i drugim vladinim agencijama kroz proces ocjenjivanja kako bismo bili sigurni da naši proizvodi i usluge ispunjavaju sve zahtjeve vlade," izjavila je najveća svjetska softverska tvrtka za China Daily u priopćenju poslanom elektroničkom poštom.

"Također usko surađujemo s relevantnim odjelima u ocjenjivanju Windowsa 8 za opskrbljivanje vlade u budućnosti."

Pravila industrije otvoreno pozivaju na sustav made in China već godinama. Posljednja javna podrška dolazi od glasnogovornika Ministarstva industrije i informacijske tehnologije, Zhangfenga. On je sredinom svibnja obećao kako će se ministarstvo usredotočiti na pomaganje kineskim tvrtkama za razvoj OS-a koji se temelji na Linuxu kako bi se smanjio sigurnosni rizik.

"Problem sigurnosti inozemnih softverskih proizvoda nije nužno samouništavajući," rekao je Liu Yufeng, izvršni zamjenik generalnog direktora softverske tvrtke ZWCAD sa sjedištem u Guangzhou, koja razvija kompjuterski dizajnirane i izrađene proizvode.

"Softverski backdoor može predstavljati opasnost za vladu, nacionalnu obranu, vojnu industriju i druga poslovanja," rekao je Liu, prenosi CRI.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram