Zatvori
Poslovni Puls
23/05/2014

Visa i MasterCard potvrdile "vjernost" Rusiji

Američke kartične kuće Visa i MasterCard nastaviti će poslovati u Rusiji, prenose ruski mediji u petak izjave njihovih predstavnika s Međunarodnog gospodarskog foruma (SPIEF) u Sankt Peterburgu...

"Spremni smo raditi u Rusiji", kazali su novinarima u Sankt Peterburgu Andrew Torre, izvršni direktor Visa Russia, i Ilja Riabij, glavni direktor MasterCard Russia a prenosi agencija Itar-Tass.

Ruski ministar financija Anton Siluanov izjavio je nakon razgovora s predstavnicima Vise i MasterCarda da dvije kompanije za godinu i pol dana namjeravaju formirati ruskog operatera.

"Vladi su predložili da u razdoblju od šest mjeseci uspostave odnose s ruskim sustavima plaćanja kako bi se za godinu do godinu i pol kreirala ruska kompanija", kazao je ministar Siluanov.

Prvi podpredsjednik ruske vlade Igor Šuvalov i ministar financija Anton Siluanov razgovarali su s predstavnicima Vise i MasterCarda u petak na SPIEF-u u Sankt Peterburgu.

Na skupu je sudjelovao i čelnik druge ruske banke po imovini VTB Andrej Kostin, koji također smatra da bi Visa i MasterCard trebali ostati u Rusiji i ujedno upozorava na "pretjerane" nove zahtjeve o kolateralnim depozitima inozemnih kompanija pri ruskoj središnjoj banci.

"Smatram da je zakon koji je usvojila Duma pretjeran i da stvara probleme i vladi i središnjoj banci jer moraju odlučiti što učiniti kako bi Visa i Master ostali u Rusiji", kazao je Kostin.

Prema pisanju ruskog poslovnog dnevnika Kommersant, Visa i MasterCard moraju na posebne račune pri središnjoj banci položiti kolateralne depozite u protuvrijednosti dvodnevnih transakcija u Rusiji. U Morgan Stanleyu su procijenili da bi prema ukupnom dnevnom prometu MasterCard trebalo položiti milijardu dolara a Visa 1,9 milijardi, prenosi list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram