Zatvori
Poslovni Puls
26/05/2014

Grčić: Za ozbiljan gospodarski zaokret potrebno je i do 8 godina

U ostatku ove godine morat ćemo jako 'stisnuti' proračun i dovesti ga u one okvire koje smo i planirali, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić komentirajući analizu središnje banke o značajnom rastu rashoda uz istodobni pad prihoda državnog proračuna u ovoj godini...

Prema danas objavljenom grafikonu koji je za Jutarnji list izradila Hrvatska narodna banka, u prva tri mjeseca ove godine rashodi državnog proračuna porasli su za 16 posto, dok su proračunski prihodi u isto vrijeme pali za 3 posto.

Grčić je na to, uoči konferencije "Ulagači, motor rasta gospodarstva" u organizaciji Večernjeg lista, kazao da je to posljedica ubrzane isplate subvencija.

To je odraz stanja u prva tri mjeseca ove godine u kojima je deficit proračuna bio preko dvije milijarde kuna u svakom od ta tri mjeseca, jer je država ubrzano isplaćivala prije svega subvencije poljoprivredi, brodogradnji i drugim sektorima.

No, istaknuo je, već u travnju, prema podacima Ministarstva financija, deficit je sveden na svega 200 milijuna kuna. "Prema tome, u ostatku godine morat ćemo jako 'stisnuti' taj proračun i dovesti ga u one okvire koje smo i planirali", kazao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo tom je prilikom ponovio i svoje očekivanje da će i službena statistika krajem ovog tjedna potvrditi pozitivno kretanje BDP-a u prvom tromjesečju ove godine.

"Nadam se da će se ta pozitivna stopa zaista i dogoditi unatoč uvijek nekakvim crnim mislima i prognozama i ekonomskih analitičara i oporbe. Ne znam kome je u interesu da se bavimo politikom "što gore, to bolje". Mislim da moramo svi na neki način doprinositi da se u državi rađa nova nada u oporavak gospodarstva i da svak sa svoje strane, bio on u vladajućima ili oporbi, tome maksimalno doprinosi", izjavio je Grčić.

Dodao je i da dvije godine, koliko traje mandat ove Vlade, u makroekonomskim relacijama nije dugo razdoblje.

"Za ozbiljan preokret u gospodarstvu treba bar dva mandata, dakle pet do osam godina. Mi smo u dvije godine postigli određeni preokret, smanjivali smo jaz u rastu BDP-a između Hrvatske i Europe i sad smo evo na pragu toga da u prvom kvartalu zabilježimo pozitivnu stopu", rekao je Grčić, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram