Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2014

Kina je mogla "uništiti" Zapad kroz financijsku krizu

"Razlika između Kine (onda i sada), po mom mišljenje, je vrlo zbunjujuća za Zapad.", rekao je Humphrey Hawskley, koji je 1994. uspostavio BBC-jev ured u Pekingu...

Ipak, "slika Kine u Zapadnim očima se promijenila u posljednjih godina od tajanstvene zemlje u razvoju do gospodarske sile usko povezane sa svjetskim gospodarstvom.", rekao je.

Iako je kineski gospodarski uspjeh zadivljujući, on nije posve iznenađujući, nakon upoznavanja nekih od državnih političkih čelnika u '90-ima.

Jedna od nezaboravnih osoba za njega je Zhu Rongji, koji je bio gradonačelnik Šangaja od 1987. do 1991., kada ga je Hawksley i intervjuirao.

"U svom uredu je imao veliku kartu Šangaja, koju je postavio na pod. Svi smo se naginjali prema podu, a on je rekao: "Uradit ćemo ovo i ovo i do 2020. ćemo imati bolju infrastrukturu kao New York.".

Zhuova upornost i posvećenost detaljima je uvjerila Hawksley kako je on sposoban za izmjene kineskog gospodarstva. Zhu je kasnije postao zamjenik premijera, a zatim i premijer, od 1998. do 2003.

Iako je Hawksley očekivao veliki rast u Šangaju, bio je začuđen promjenama koje je vidio.

"Sjećam se kada sam jednom sletio na Zračnu luku Pudong, bilo je šest ili osam traka autoceste, sve one vrlo otkačene zgrade i tada pomisliš "Moj Bože, ovo će biti fantastičan grad za 20, 50 ili sto godina.".

Prekretnica Zapadnog gledanja na Kinu je bila financijska kriza 2008., rekao je, kada se Kina borila protiv krize zajedno sa Zapadnim zemljama i dobila njihovo poštivanje.

"Tijekom financijske krize 2008., Zapadne ustanove su tonule. Kina je to mogla iskoristiti i oslabiti Zapad, jer je imala američke obveznice, ali nije to učinila. Mogla je krenuti drugim putem, ali nije.".

"Oni na Zapadu su shvatili kako Kina može biti vrlo zreo saveznik u vremenima kao što su ta, poslovi se mogu dogovarati i sve to će gurati gospodarstvo Zapadnog svijeta.".

Ta spoznaja je rezultirala time da se Zapad odnosi prema Kini kao prema vrlo važnoj gospodarskoj sili te je sve više prihvatljivo da Zapadni čelnici razgovaraju s kineskim o trgovini i ulaganjim, bez potrebe za spominjanjem teme "demokracije", rekao je.

Vidjevši izbliza kinesko gospodarsko čudo, Hawksley tvrdi kako je snažna državna intervencija u infrastrukturu razvoja i proizvodnju vrlo važan aspekt kineskog uspjeha.

Oba aspekta kineskog gospodarstva zahtjevaju značajno državno upravljanje zato što se većina kineske infrastrukture gradi u očekivanju buduće tržišne potražnje, a kineski proizvodni rast je olakšan povoljnim tečajem za poticanjem izvoza. Ovo se ne bi moglo postići samo privatnim sektorom.

"Kina je u suštini postala tvornica svijeta. Ona stvara poslove za sve, a tu je i širenje bogatstva u kombinaciji sa rastom infrastrukture. Probudite su ujutro i shvatite kako možete putovati boljim vlakom ili dobiti bolje mjesto, a to znači puno za mnoge ljude.".

Razvoj Zapadnih medija je u posljednjih nekoliko godina pripomogao demistifikaciji Kine, dajući zapadnjačkoj publici više objektivniji i višestruki pogled na Kinu, tvrdi Hawksley.

Izvor: CRI

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram