Zatvori
Poslovni Puls
29/05/2014

Mody's najavio bolja vremena za hrvatsko gospodarstvo

Utjecaj dugotrajne recesije na javne financije i dalje je uteg za kreditni rejting Hrvatske 'Ba1' ali bi njezin ulazak u Europsku uniju mogao oživiti izvoz i ulaganja, ističe agencija Moody's...

Današnje izvješće dopuna je kreditnog profila RH i namijenjeno je tržištima, navodi se u priopćenju. Agencija ocjenjuje kreditnu sposobnost Hrvatske ocjenom Ba1. U ožujku su izmijenili izglede za taj rejting iz 'stabilnih' u 'negativne' zbog nastavljenog sporog oporavka od višegodišnje recesije na koji se nadovezuju problemi s konkurentnošću i razduživanje, podsjeća se u izvješću.

U agenciji posebno izdvajaju visok vanjski dug koji pojačava ranjivost RH na eventualne nepovoljne događaje. Prema njihovoj se procjeni vrijednost javnog duga izjednačila s onom hrvatskog BDP-a. Pozitivno ocjenjuju devizne rezerve u iznosu od oko 17 milijardi dolara koje su zaštita od oscilacija na svjetskim financijskim tržištima. Dodatnu potporu pruža i visok dohodak po stanovniku u usporedbi s ostalim zemljama s istim kreditnim rejtingom, koji se očituje u visokoj stopi štednje, također iznad prosjeka u skupini. Visoka razina štednje podupire kreditni profil RH jer osigurava domaće tržište za državne obveznice, napominju u Moody'su.

U Moody'su očekuju da bi gospodarski rast u iduće dvije do tri godine mogla potaknuti pojačana ulaganja javnog i privatnog sektora povezana s pristupom strukturnim fondovima EU-a.

I razina javnog duga mogla bi se poboljšati u idućih tri do pet godina u odnosu na sadašnje razine ako institucionalni mehanizmi u sklopu europske procedure za zemlje s prekomjernim proračunskim deficitom rezultiraju fiskalnom konsolidacijom, napominju u Moody'su. Dodaju i da bi mogli vratiti stabilne izglede za kreditni rejting ako uoče znakove gospodarskog oporavka, popraćene znatno smanjenim fiksalnim deficitom i nižom razinom duga, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram