Zatvori
Poslovni Puls
02/06/2014

DOBRE VIJESTI: Raste broj zaposlenih u industrijskom sektoru

U travnju ove godine nastavio se smanjivati broj zaposlenih u hrvatskoj industriji na godišnjoj razini, iako je na mjesečnoj razini, prema ožujku, zabilježen blagi, 0,3 postotni rast...

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u travnju ove godine broj zaposlenih u industriji u odnosu na isti mjesec lani bio manji za 1,7 posto, čime je i u četvrtom ovogodišnjem mjesecu nastavljen višegodišnji trend pada broja zaposlenih u hrvatskoj industriji.

Na mjesečnoj se razini pak broj zaposlenih smanjivao osam mjeseci zaredom sve do ožujka ove godine, kada je porastao za 0,5 posto prema veljači, a rast se bilježi i u travnju u odnosu na ožujak, za 0,3 posto.

Usporedno sa smanjenjem zaposlenih, u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je povećanje proizvodnosti rada u hrvatskoj industriji, i to za 3,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Statistički podaci prema pojedinim djelatnostima pokazuju da je na mjesečnoj razini, u travnju prema ožujku, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porastao za 0,2 posto, a u rudarstvu i vađenju za 1,5 posto.

Na međugodišnjoj razini, prema travnju lani, u prerađivačkoj industriji, koja ima udio od 90,6 posto u ukupnom broju zaposlenih u industriji, prošlog je mjeseca bilo 1,7 posto manje zaposlenih.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju pak da je u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu isto razdoblje prošle godine proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji povećana za 5,1 posto, u rudarstvu i vađenju za 0,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 6,1 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram