Zatvori
Poslovni Puls
03/06/2014

Milanović: Tvrtke koje izvoze će imati našu najveću podršku

U organizaciji udruge Hrvatski izvoznici održana je 9. konvencija hrvatskih izvoznika, čija je glavna tema bila kontinuitet u izvrsnosti...

U sklopu konvencije dodijeljne su nagrade 'Zlatni ključ' najboljim izvoznicima u 2013. te nagrada 'Platinasti ključ' najboljim izvoznicima za kontinuitet u izvrsnosti poslovanja. Najboljim malim izvoznikom u 2013. godini proglašen je proizvođač antibalističkih kaciga Šestan Busch, srednjim izvoznikom izabrana je Telegra, a najbolji veliki izvoznik je Pliva.

Nagrade je dobilo i 14 tvrtki najboljih izvoznika na najvažnija tržišta za hrvatske izvoznike, od Italije, BiH i Njemačke, do Brazila i Japana, kao i 11 tvrtki koje su zbog rezultata ostvarenih u prijašnjim godinama nagrađene "Platinastim ključem", a među kojima je kao najbolja izdvojena tvrtka Končar Distributivni i specijalni transformatori.

Na konvenciji su, među ostalim, sudjelovali premijer Zoran Milanović, ministar financija Boris Lalovac te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. "Od svakog našeg diplomata tražit ću odmah na aerodromu da mi kaže što je učinio za povećanje hrvatskog izvoza", naglasio je Milanović najavljujući time novi smjer hrvatske diplomacije. Kazao je da Hrvatska ne može biti zadovoljna izvozom. "Moramo početi ulagati u izvrsnost", kazao je Milanović naglasivši novu politiku vlade i zaokret prema izvozu. "Izvoznici će imati našu najveću podršku."

"Rast izvoza od gotovo 8 posto u prvom kvartalu ove godine, daje nam nadu da su pred hrvatskim izvozom, ali i cijelim gospodarstvom, napokon bolji dani“, kazao je.

Predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago podsjetio je da su svega 13 posto hrvatskih tvrtki izvoznici, ali da na njih 'otpada' 50 posto ukupnog broja zaposlenih, investicija te ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i 64 ukupnih prihoda od prodaje.

Predstavio je i rezultate ankete provedene među predstavnicima 400 poduzeća, od kojih je većina kao najvažnija pitanja u ovom trenutku izdvojila neto međunarodnu investicijsku poziciju zemlje. 'Investitorima treba osigurati stabilno pravno okruženje i kontinuitet zakonske regulative od barem 15 godina, ali treba težiti investicijama koje otvaraju nova produktivna radna mjesta, dižu BDP, ne stvaraju monopole te proizvode za izvoz ili supstituciju uvoza', istaknuo je Bago.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram