Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2014

24sata i Večernji posluju profitabilno, EPH i Novi list u gubicima

Osim 24sata, nijedan drugi tiskani medij neće 2013. pamtiti po dobru. Novinska tiraža i prodaja oglasa i dalje padaju, a zabrinjavajuće je za novinske izdavače to što se ni u prva četiri mjeseci ove godine ne vide znaci oporavka, piše T-Portal...

Lanjske godine, lider na tržištu, 24sata povećao je prihode za 7,4 posto na 260,5 milijuna kuna, a prema podacima portala Poslovna Hrvatska, ostvario je i dobit od 15,8 milijuna kuna.

Sestrinska novinska kuća Večernji list, također u vlasništvu austrijske Styrije, nastavila je s negativnim trendom kad se gledaju prihodi koji su u konstantnom padu od početka krize. Lani je Večernjak prihodovao 202 milijuna kuna (-4 posto), a prije četiri godine ta je brojka bila veća za čak 87 milijuna kuna.

Zahvaljujući snažnom rezanju poslovnih rashoda za 27,8 milijuna kuna, Večernji list prošlu je godinu završio s neto dobiti od 3,9 milijuna kuna, a godinu ranije bio u gubitku 15,6 milijuna kuna.

Tvrtka EPH Media, izdavač Jutarnjeg lista, Globusa i Forbesa, lani je imala osjetan pad prihoda te je poslovala s gubitkom. Od 2010., prodaja novina i oglasa sve je manja. Prošle godine, prihodi su bili 178,2 milijuna kuna (-11,7 posto), a  gubitak je iznosio 4,9 milijuna kuna.

Slobodna Dalmacija u sve je većim problemima. Lanjski prihod od 131,2 milijuna kuna gotovo je za 100 milijuna kuna manji nego što je ostvareno prije četiri godine. U odnosu na 2012., prihod je pao za sedam posto, a rashodi se povećali za čak 60,6 milijuna kuna (+46 posto) što je dovelo do rekordnog gubitka od 81 milijun kuna.

Prihodi su pali i Novom listu, i to za sedam posto, na 97,1 milijun kuna čime je nastavljen dugogodišnji negativan niz. Riječke novine vratile su se i lošoj navici poslovanja u gubitku; lani im je minus bio 5,1 milijun kuna, a godinu prije ostvarile su dobit od 2,5 milijuna kuna, piše T-Portal.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram