Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2014

Njemačka vojska želi "preoteti" zaposlenike BMW-a i Audija

Bundeswehru je sve teže privući dovoljno kvalificiranog kadra. Ministrica obrane je sada predstavila mjere kojima bi njemačke oružane snage konkurirale poslodavcima poput BMW-a. No izgledi za uspjeh su upitni...

Njemačke vojarne baš ne ulijevaju ugođaj radnog mjesta na kojem se rado provodi vrijeme: neonska rasvjeta, spavaonice, vojnički ormarići od imitacije drveta. Uz to, svi oni koji se odluče za karijeru u Bundeswehru moraju računati s tim da bi mogli biti poslani na izvršenje misije negdje u inozemstvu gdje je posljednjih 15-tak godina mnogo njemačkih vojnika i poginulo.

Sve to baš ne govori u prilog njemačkim oružanim snagama kao o atraktivnom poslodavcu. Toga je svjesna i nova njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen (Kršćansko-demokratska unija CDU) koja je ovih dana predstavila paket mjera kojima bi Bundeswehr pretvorila u ozbiljnu konkurenciju i najbolje talente na tržištu rada preotela tvrtkama poput BMW-a i Audija.

Naime od akutne nestašice kvalificirane radne snage, posebice inženjera, pati ne samo njemačko gospodarstvo nego i oružane snage. Među mjere kojima Von der Leyen namjerava privući što više aktivnih vojnika spada prije svega povećanje atraktivnosti vojarna kao mjesta gdje vojnici Bundeswehra provode najviše vremena. Tako bi se, prema ministričinom katalogu mjera, vojarne trebalo „osvježiti“ modernim namještajem i uopće većem polaganju pozornosti na estetiku.

Vojničku svakodnevicu bi trebali „zasladiti“ i besplatni internet i telefon a za one s obitelji i veći broj mjesta u vrtićima u krugu vojarni. „Dragovoljna vojska bi trebala na svakom polju konkurirati s rednim mjestima u gospodarstvu“rekla je Von der Leyen prilikom predstavljanja planova za privlačenje „najboljih i najpametnijih“ u Bundeswehr. Kao šećer na kraju, ministrica je najavila i uvođenje Dana Bundeswehra koji bi se slavio godišnje.

Kad su plaće u pitanju, Bundeswehr se ne mora sakrivati pred gospodarstvom. Plaća satnika iznosi između 3.500 i 3.700 eura neto. No novac očito nije dovoljan da bi se u Bundeswehr privuklo „najbolje“ jer se karijera u oružanim snagama posljednjih desetljeća u građanskim krugovima baš i ne uživa pretjeranu popularnost. A to, u to su uvjereni politički partneri ministrice Von der Leyen, neće promijeniti ni novi namještaj, ni besplatni internet u vojarnama.

Izvor: Deutsche Welle

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram