Zatvori
Poslovni Puls
04/06/2014

Rusi i Kinezi osnivaju vlastitu rejting agenciju

Rusija i Kina postigle su dogovor o osnivanju zajedničke agencije za kreditne rejtinge, kazao je danas ruski ministar financija Anton Siluanov...

Nova će agencija biti ustrojena po uzoru na postojeće agencije, kazao je ministar Siluanov novinarima prilikom posjeta Kini. "Voljeli bismo da rejtinzi budu apolitični", istaknuo je u izjavama koje je medijima dostavio ured za informiranje.

"U prvoj će fazi agencija ocjenjivati rusko-kineske investicijske projekte kako bi se privukao niz azijskih zemalja. S vremenom bi, po našem mišljenju, temeljem razvoja i ugleda, mogla dosegnuti razinu koja će joj omogućiti da privuče i druge zemlje", dodao je ruski ministar.

Pojedinosti o tome kada bi agencija mogla početi s radom nisu navedene.

Dogovor o formiranju zajedničke agencije vremenski se podudario s naznakama nezadovoljstva Moskve trima zapadnim agencijama, Moody'som, Fitchom i Standard & Poor'som, koje dominiraju tržištem, primjećuje Reuters.

Krajem travnja, samo nekoliko tjedana nakon ruskog pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima, S&P je snizio rejting Rusije na BBB-, na korak od spekulativnog razreda.

Ruski dužnosnici kritizirali su tu odluku, tvrdeći da je motivirana političkim razlozima, što su u S&P-u opovrgnuli.

Ugled tri vodeće svjetske agencije našao se na udaru već za vrijeme velike financijske krize. Kritičari su isticali da su sporne vrijednosne papire, koji su se našli u epicentru financijskog potresa, ocijenile najvišim ocjenama.

Prošle je godine agencija sa sjedištem u Peking Dagong kazala da namjerava profitirati od te kritike i do 2017. preoteti pet do 10 posto europskog tržišta rejtinga

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram