Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2014

Pad obujma građevinskih radova u prvom tromjesečju 8,3 posto godišnje

Posljednji podaci o obujmu građevinskih radova za ožujak (broj odrađenih sati radnika na gradilištima) potvrđuju nastavak pada na godišnjoj razini. Naime, nakon pada u siječnju i u veljači (-10,9% odnosno -9,5% godišnje) u ožujku je ublažen negativan trend pa je zabilježen pad na godišnjoj razini iznosio -4,9% (prema izvornim indeksima). Na mjesečnoj razini je zabilježen rast od 11,3%...

Promatrajući kumulativno u prvom tromjesečju obujam građevinskih radova je za 8,3% manji u odnosu na isto razdoblje lani. Pri tome je pad na godišnjoj razini prvenstveno posljedica pada izgradnje ostalih građevina koji su zabilježili pad od 11,8% dok je nešto blaži pad zabilježen kod izgradnje zgrada (-4% godišnje).

Prema strukturi odrađenih sati radnika na gradilištima, u prvom tromjesečju je 46,1% odrađeno na zgradama, a 53,9% na ostalim građevinama dok se 47,6% odnosi na novogradnju, a 52,4 na ostale radove (rekonstrukcije, poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje).

Pad obujma građevinskih radova na godišnjoj razini posljedica je izostanka oporavka stambenog tržišta te nedovoljne razine investicija. Ipak, početak ove godine donio je pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje (+7,6% godišnje u prvom tromjesečju) što bi moglo doprinijeti daljnjem usporavanju godišnje stope pada broja odrađenih sati radnika na gradilištima, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram