Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2014

Potvrđeno: U prvom kvartalu pad BDP-a od 0,4 posto

Bruto domaći proizvod za prvo tromjesečje 2014., realno je manji za 0,4% u odnosu na isto tromjesečje 2013, objavio je danas Državni zavod za statistiku, čime je potvrđena nedavno objavljena prva procjena BDP-a...

Izdaci za potrošnju kućanstava u prvom tromjesečju 2014. pali su za 0,5%. Izdaci za potrošnju neprofitnih ustanova koje služe kućanstvima (NPUSK) pali su za 0,5%. Izdaci za potrošnju države pali su za 1,9%.

Pad bruto investicija u fiksni kapital iznosio je 3,6%.

Izvoz roba i usluga porastao je za 6,1%, ponajprije zbog rasta robnog izvoza za 11,7%. Izvoz usluga pao je za 2,5%. Uvoz roba porastao je za 3,9%. Uvoz roba i usluga porastao je za 2,5%.

Najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju 2014. ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen rastom uvoza roba.

Doprinos domaće potražnje ostvarenoj stopi realnog rasta BDP-a bio je negativan (1,4 postotnih bodova), dok je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan (1,0 postotnih bodova).

Najveći doprinos rastu BDP-a u prvom tromjesečju 2014. ostvaren je u djelatnosti Prerađivačka industrija, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti Graditeljstva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram