Zatvori
Poslovni Puls
10/06/2014

RBA: Na kraju godine pad BDP-a iznosit će 0,8 posto

Konačni podaci DZS-a o kretanju bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju ove godine potvrdili su realan pad gospodarstva od 0,4% u odnosu na isto razdoblje lani. Ostvareni pad predstavlja deseto uzastopno tromjesečje godišnjih stopa pada. Istovremeno DZS je revidirao podatke za 2012. i 2013. pa je prema posljednjim podacima pad gospodarstva u 2012. iznosio 2,2%, a u 2013. 0,9% (umjesto 1,9% odnosno 1,0%)...

Očekivano, u prvom tromjesečju ove godine najveći negativan doprinos došao je od pada investicija i potrošnje kućanstava. Potrošnja kućanstava zabilježila je godišnju stopu pada od 0,5% a u ukupnom BDP-u ima udio preko 60%. Iako nešto sporijom dinamikom, osobna potrošnja na razini cijele godine nastavit će padati s obzirom na to da je opterećena smanjenjem zaposlenosti, visokim pesimizmom, nastavkom procesa razduživanja i smanjenjem raspoloživog dohotka.

Vrlo niska baza i indikatori u dosadašnjem dijelu godine mogli bi upućivati da se osobna potrošnja ipak približila svom minimumu. To i dalje umanjuje potrebu za uvozom roba, pa će vanjskotrgovinska ranjivost mjerena saldom na tekućem računu biti i dalje na niskim razinama, što otvara priliku za jačanje konkurentnosti izvoznog sektora odnosno priliku za stvaranje preduvjeta za razvoj konkurentne industrije (s visokom dodanom vrijednošću), koja bi zamijenila dio uvoza, ali i koja bi bila konkurentna na tržištu EU-a i na trećim tržištima. Upravo pozitivan doprinos u prvom tromjesečju dolazi od neto izvoza roba i usluga budući da je izvoz roba i usluga rastao brže od uvoza roba i usluga (6,1% nasuprot 2,5%). Ohrabruje podatak o snažnom rastu izvoza roba (11,7%) što je osim niske baze i pojačane potražnje s inozemnih tržišta zasigurno posljedica i polaganih pozitivnih promjena u realnom sektoru gospodarstva. Naime, podaci o BDV-u u prerađivačkoj djelatnosti (koja čini dominantan dio industrijske proizvodnje) potvrdili su realan godišnji rast od 1,1%.

"Razmjerno snažan pad od 3,6% zabilježen je kod investicija u fiksni kapital. Pad investicija potvrđuje i pad aktivnosti građevinskog sektora koji je u prvom tromjesečju zabilježio godišnji pad obujma građevinskih radova (-8,3%) i tako nastavio višegodišnji negativan niz. Podatke potvrđuje i snažan pad bruto dodatne vrijednosti u građevinarstvu, -8,6% u odnosu na prvo tromjesečje 2013. Posljednji put građevinarstvo je zabilježio rast BDV-a u četvrtom tromjesečju 2008. U nastavku godine očekujemo nešto sporiju dinamiku pada investicija, ali su one još uvijek zakočene nepoticajnim poduzetničkim okruženjem i poprilično sumornim očekivanjima.

Suprotno našim očekivanjima državna potrošnja je ipak zabilježila realan pad u iznosu 1,9%. U nastavku godine te u srednjoročnoj perspektivi ona će predstavljati jednu od ključnih unutarnjih kočnica rasta. Naime, u procesu fiskalne prilagodbe u okviru procedure prekomjernog deficita (EDP) Hrvatska konačno treba poduzeti strukturne mjere konsolidacije kako bi spriječila neodrživu dinamiku rasta javnog duga, smanjila manjak proračuna opće države ispod 3% te u konačnici vratila vjerodostojnost fiskalne politike. Iako navedeno predstavlja inicijalni trošak, promjene su neophodne za stvaranje održivog rasta i razvoja.

Zaključno, u ovoj godini ostajemo pri dosadašnjoj procjeni očekivanog godišnjeg realnog pada od 0,8%, dok bi 2015. trebala donijeti dugo očekivane pozitivne stope rasta gospodarstva i konačno izlazak iz dugotrajne recesije", objavili su Raiffeisenovi analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram