Zatvori
Poslovni Puls
11/06/2014

Europski cestovni promet pred kolapsom?

Redovita slika na njemačkim autocestama, ovaj put se radi o autocesti A3 u blizini Würzburga. Kilometarske kolone, automobili se kreću puževim korakom. I sljedeće odmorište je prepuno. Svakodnevni prometni kolaps na njemačkim autocestama koji je nažalost postao pravilo a ne iznimka. S dramatičnim posljedicama po gospodarstvo...

Njemačka uz Francusku i zemlje Beneluxa slovi za najvažniju tranzitnu zemlju unutar Europske unije. To je posebice postalo vidljivo nakon zadnjeg velikog proširenja EU-a na istok kada su odjednom njemačkim autocestama počeli tutnjati teretnjaci s poljskim, litvanskim ili estonskim tablicama. No i domaći promet "kumuje" neizdrživom stanju. Gotovo tri četvrtine robe prevezene kopnenim putem u Njemačkoj otpada na cestovni promet. Projekt premještanja dijela cestovnog teretnog prometa na tračnice, što već desetljećima bezuspješno guraju Zeleni, je daleko od ostvarenja. No kronični prometni kaos na autocestama za jednu izvozno orijentiranu naciju poput Njemačke je stanje koje bi, kako se to moglo čuti i na ovogodišnjem Ekonomskom forumu u Davosu, moglo ugroziti njemački izvoz. Dugogodišnja nebriga oko nekadašnjeg njemačkog ponosa Autobahna sada se osvećuje na svakom kilometru.

No izgleda kako su i političari napokon postali svjesni te činjenice. U planovima tzv. velike, demokršćansko-socijaldemokratske koalicije, ulaganje u autoceste stoji visoko na listi prioriteta. No jedno je lista prioriteta a drugo realnost. Naime usprkos rekordno dobrim poreznim prihodima, Vlada Angele Merkel izdvojila je za sljedećih nekoliko godina tek nešto više sredstava za ceste nego u proteklih pet. "Pet milijardi eura koje Vlada namjerava potrošiti nisu ni izbliza dovoljni kako bi se nadoknadilo sve ono što je posljednjih desetljeća propušteno", smatra Jürgen Berlitz iz Njemačkog automobilskog kluba ADAC. On smatra da je izdvojena svota dovoljna za puko održavanje cesta i mostova ali ne i za uklanjanje postojećih nedostataka ili gradnju novih kilometara. Berlitz se isto tako pita gdje su milijarde zarađene nakon uvođenja cestarina za kamione. "Jednostavno se ulaže premalo. Posljedica su ispucani kolnici i mostovi koji moraju biti zatvoreni ili na kojima mora drastično biti smanjena brzina", kaže ADAC-ov stručnjak.

Problem s naglim porastom robnog prometa ugrožava promet na autocestama ne samo u Njemačkoj nego se, kako kaže EU zastupnik Zelenih Michael Cramer, radi o problemu na EU razini. Pritom teretni promet nije samo poguban po novčanike poreznih platiša u Europi, koji popravke infrastrukture plaćaju svojim porezima, nego i po okoliš.

Prema jednoj studiji Europske komisije, kamioni 20 posto svih dugih putovanja obave bez tereta, što je ne samo ekonomska nego i ekološka katastrofa. Istodobno jedan kamion daleko više oštećuje kolnik nego jedan osobni automobil. Za konzervativnog zastupnika Markusa Ferbera stanje s njemačkim autocestama nije tako dramatično, pogotovo u usporedbi s ostalim europskim zemljama. No prema jednoj studiji Inicijative za prometnu infrastrukturu, Njemačka već godinama ulaže manje u autoceste od europskog prosjeka.

No rješenje prometnog kaosa na europskim autocestama nije na vidiku. Pogotovo ako se u obzir uzmu slabe investicije u željeznički promet. Zeleni zastupnik Cramer problem vidi u različitim željezničkim infrastrukturama članica EU-a. "Željeznička mreža u Europi je poput tepiha sašivenog od krpica: u opticaju je jednostavno previše nacionalnih željezničkih standarda koji onemogućuju bolji protok tereta", zaključuje Cramer. I dok je situacija takva, autoceste u Njemačkoj ali i diljem Europe će se pretvoriti u parkirališta na kojima milijuni iz dana u dan neželjeno provode sate.

Izvor: Deutsche Welle

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram