Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2014

Europski taksisti na nogama zbog internetske konkurencije

Na prometnicama u i oko većih europskih gradova vlada kaos zbog prosvjeda taksi vozača koji su odlučili izraziti nezadovoljstvo zbog konkurencije nelicenciranih taksi prijevoznika, osobito zbog konkurencije iz američke tvrtke Uber, sa sjedištem u Kaliforniji, koja putem mobilnih aplikacija spaja putnike s najbližim slobodnim vozačem...

U Parizu je nekoliko stotina taksista od jutra blokiralo prometnice koje vode prema međunarodnim zračnim lukama Charlesu de Gaulleu i Orlyju, nakon čega su se priključili koloni vozila u središtu grada. I u Madridu su se taksi vozači pridružili općem štrajku europskih kolega, dok će u Milanu taksisti danas bez naplate prevoziti samo invalide, bolesne i trudnice.

Rimski će taksisti nezadovoljstvo iskazati na način da nijednu vožnju neće naplatiti više od 10 eura kako bi radili poput konkurencije, a u Londonu će u koloni tijekom dana kroz središte grada proći oko 10.000 čuvenih crnih londonskih taksija. U Njemačkoj će taksisti u znak nezadovoljstva u koloni proći središtem Hamburga i Berlina.

Taksisti su se na štrajk odlučili jer im nelicencirani vozači i usluge vozača sve više ugrožavaju tržište. Najjaču konkurenciju predstavlja američka tvrtka Uber sa sjedištem u Kaliforniji, a glavni joj je proizvod aplikacija za pametne telefone kojim se poziva najbliži vozač automobila. Na taj način se smanjuju troškovi, a cijena usluge je niža.

Neki političari stali su u obranu inovativnog načina naručivanja taksi prijevoza uz objašnjenje da korisnicima daje veću mogućnost izbora, prenosi HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram