Zatvori
Poslovni Puls
12/06/2014

Zadarski privatni iznajmljivači financiraju ostanak Ryanaira?

„Spašavanje vojnika Ryana“, tako bi se mogla nazvati misija gradske i županijske turističke zajednice, pokrenuta u klubu Arsenal u srijedu s privatnim iznajmljivačima apartmana i soba. Ne radi se doduše o vojniku Ryanu iz istoimenog filmskog hita, već o "spašavanju" niskotarifnih letova Ryanaira i projektu sufinanciranja koji je ove godine zapao u krizu...

Direktori ureda županijske i gradske turističke zajednice Ivo Dunatov i Zvonko Šupe pozvali su privatne iznajmljivače iz Zadra da sudjeluju u projektu tzv. udruženog oglašavanje koji doduše traje već osam godina, ali pokazalo se, na prilično klimavim nogama.

Prošle je godine Ryanair doveo 150 tisuća putnika i još ih toliko odveo sa zadarske Zračne luke, od čega je, računa se, ostvareno oko 100 milijuna eura prometa i milijun noćenja. Ništa od toga ne bi se dogodilo da se Ryanairu ne plaća oglašavanje na njihovim web stranicama, čime se zapravo - sufinancira dolazak gostiju.

"To je nasušno potreban projekt našemu turizmu jer mi ovisimo o dovođenju tih gostiju. Do sada je Hrvatska turistička zajednica sufinancirala projekt s 50 posto sredstava, ali ove godine nije tako. Ostalu polovicu financirale su turističke zajednice s područja Zadarske županije, gradovi i općine i tek manji dio privatni sektor. Ovogodišnji iznos je 1.324.000 eura. Od toga će oko pola milijuna eura osigurati HTZ, oko 500 do 600 tisuća eura javni sektor, a ostalo je financijska „rupa“ koja nije zatvorena i zbog toga prvi put pokušavamo uključiti u tu priču privatne iznamljivače, a sutra ćemo imati sastanak i s vlasnicima restorana i kafića. Predlažemo da se iznajmljivači financijski uključe sa 100 kuna po svakom krevetu", rekao je Ivo Dunatov.

Iako se projekt odnosi uglavnom na Ryanair, ne radi se samo o toj niskotarifnoj kompaniji, ali ona je svakako najbitnija jer povezuje 16 europskih zračnih luka sa Zadrom. Osim toga Zračna luka Zadar u zadnjih 10 godina imala je 10 milijuna eura investicija i trenutno je najopremljenija u Hrvatskoj za takvu vrstu putnika, ali i ona će se ove godine morati značajnije uključiti u financiranje dolazaka putnika.

"Imamo 11.096 kreveta u privatnom smještaju, prije nekoliko godina imali smo 4 tisuće ležajeva, a samo zadnjih deset dana novouređenih je 300 od ukupno 1703 registriranih iznajmljivača. Velike su to investicije u naš turizam i bila bi tragedija da se taj proizvod ugasi jer čemu onda ulaganja u 11 tisuća kreveta, a 60 posto gostiju koji dođu u Zračnu luku ostaju u Zadru. Jedan turoperator iz Francuske planira 15 aviona dovesti dogodine s preporukom da to bude Zadar, uvodi se veza s Rimom za nekoliko dana i Talijani također planiraju povećanje", kazao je Zvonko Šupe.

Županijska TZ direktno financira sa 120 tisuća eura dolazak Ryanaira, gradska TZ izdvaja 730 tisuća kuna, i da nije HTZ usmjerio 200 tisuća eura u obnovljeni osječki aerodrom ove godine, Zadar bi se „pokrio“, ali ovako smo „kratki“ i financijska participacija je – neophodna, zaključeno je na sastanku nakon kojega su iznajmljivačima podijeljeni ugovori za sufinanciranje.

Izvor: Slobodna Dalmacija

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram