Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2014

Kinezi i Talijani najavili veliko partnerstvo

Kina i Italija su u srijedu objavile trogodišnji plan djelovanja koji pokriva suradnju u područjima trgovine, industrije i ulaganja, financija, poslovanja, turizma i putovanja te tehnoloških inovacija...

Plan za razdoblje od 2014. do 2016. je objavljen nakon razgovora između kineskog premijera Li Keqianga i talijanskog premijera Mattea Renzija, koji je u Kinu stigao na trodnevni službeni posjet od 10. do 12. lipnja.

"Ne želimo samo objavljivanje plana djelovanja, već također i njegove rezultate.", Li je izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s Renzijem. Premijer je rekao kako će dvije strane u drugoj polovici godine u Pekingu održati šest sastanaka bilateralnih vladnih povjerenstava, na kojima će se raspravljati o planu djelovanja. Plan će doprinijeti gospodarskom i društvenom razvoju te će donijeti korist objema nacijama.".

Sukladno s planom, obje države će promicati rast bilateralne razmjene robe i usluga te će ostvariti trgovinsku uravnoteženost kroz povećanje talijanskog izvoza u Kinu.

Kako bi proširili bilateralnu trgovinu, obje strane će pojačati suradnju u zaštiti okoliša i proizvodnji energije, poljoprivrednoj proizvodnji i preradi, sigurnosti hrane, urbanizaciji, medicini, zdravstvu i zrakoplovstvu.

"Obojica smo se složili kako bi razina bilaterarlne trgovine i ulaganja trebala dosegnuti visoku razinu na gospodarskom planu i mogućnostima razvoja.", rekao je Li.

Obje strane će dodatno pojačati suradnju u carini, zdravstvu i tvorničkim karantenama. Također su obećali učinkovitije otvoriti svoja domaća tržišta te ukloniti prepreke za trgovinu i investicije.

Kada je riječ o industrijskoj i investicijskoj suradnji, obje strane će surađivati u područjima kao što su prerada otpadnog materijala, obnovljiva energija, arhitektura i dizajn, zdravstvene usluge, zrakoplovstvo, motorna tehnologija, strojarstvo, komunikacijska tehnologija, nanotehnologija, biofarmaceutika, brodogradnja te istraživanja nafte i plina, stoji u planu djelovanja.

Dogovoreno je i omogućivanje ulaganja kineskog kapitala u talijanske javne zgrade, logistiku, infrastrukturu, usluge i zaštitu talijanske umjetnosi i kulturne baštine.

Također su se složili pojačati suradnju u zaštiti intelektualnog vlasništa kako bi se borili protiv lažne robe.

Izvor: CRI

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram