Zatvori
Poslovni Puls
18/06/2014

Rusi i Kinezi grade zrakoplov koji će konkurirati Boeingu i Airbusu

Ujedinjena korporacija za proizvodnju zrakoplova (OAK) i kineska korporacija SOMAS planiraju do 2032. zauzeti do 10% svjetskog tržišta širokotrupnih aviona. Predsjednik OAK-a Mihail Pogosjan otkriva detalje projekta novog putničkog zrakoplova...

Pretpostavlja se da će budući rusko-kineski zrakoplov imati do 350 sjedala i da će biti namijenjen  letovima udaljenosti ne veće od 12 tisuća kilometara.

Ukupna veličina tržišta širokotrupnih aviona od 2012. do 2032. bit će oko 8 tisuća letjelica. Zajednički projekt s Kinom omogućit će proizvodnju 600-900 zrakoplova, izjavio je Pogosjan.

Detalji o projektu još nisu objavljeni. OAK navodi da zrakoplov nije namijenjen samo ruskom i kineskom tržištu, nego i tržištima drugih zemalja. On će biti dostojna konkurencija Boeingu i Airbusu. Pogosjan je istaknuo da je cilj zajedničkog poduhvata novom avionu pridati konkurentne karakteristike. „Ne postavljamo si zadatak da budemo konkurencija postojećim avionima Boeing 747 i Airbus A350. Želimo se prije svega orijentirati na tržišta jugoistočne Azije, Rusije i zemalja Zajednice nezavisnih država“, objašnjava Pogosjan.

OAK i SOMAS planiraju u ljeto 2014. vladama svojih zemalja predstaviti studiju tehničke i ekonomske izvedivosti projekta.

Visine ulaganja zemalja u zajednički pothvat za sada se ne navode, ali OAK ističe da će one biti usporedive s vrijednostima projekata Boeing 787 i Airbus A350.

Radi usporedbe navodimo da je vrijednost razvijanja programa Boeing 787 iznosila oko 32 milijarde dolara.

Pritom je prosječan rok za razvijanje novog aviona oko 7 do 10 godina. Još dvije-tri godine mogla bi trajati ispitivanja i uspostavljanje serijske proizvodnje, piše Ruski Vjesnik.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram