Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2014

I ove godine rast prihoda od turizma

Prema konačnim podacima DZS-a, u travnju ove godine u Hrvatskoj je zabilježeno 642 tisuće turističkih dolazaka te 1,74 milijuna turističkih noćenja...

U odnosu na isti mjesec prošle godine broj turističkih dolazaka viši je za 17,0% dok je broj noćenja viši za 18,6%. Promatrano u prva četiri mjeseca, u odnosu na isti period lani, ostvaren je rast broja turističkih dolazaka za 9,3% dok je broj noćenja viši za 6,9%. Pri tome su rastu na godišnjoj razini pridonijeli i domaći i strani turisti koji su ostvarili veći broj dolazaka za 4,6% odnosno 11,4% te veći broj noćenja za 3,7% odnosno 8,2%. Rastu fizičkih pokazatelja u turizmu u travnju, pa i kumulativno u prva četiri mjeseca, pridonio je kasniji termin Uskrsa odnosno činjenica da je predblagdanski tjedan ovaj tjedan bio u travnju.

U strukturi noćenja u travnju prema zemlji iz koje strani turisti dolaze najviše je bilo turista iz Njemačke (23,2%), Austrije (13,3%), Slovenije (13,2%) te Italije (8,8%) no značajan udio ostvarili su i turisti iz Francuske (5,3%). Nadalje, prema vrstama turističkih smještajnih objekata najveći broj noćenja ostvareno je u hotelima (1,18 milijuna noćenja odnosno 68% ukupnog broja noćenja ostvarenog u travnju) uz prosječan broj noćenja po dolasku 2,8 noći.

"I ove bi godine dobri fizički pokazatelji u turizmu trebali ublažiti negativna kretanja u gospodarstvu, izravno kroz izvoz usluga te neizravno kroz potrošnju. Očekujemo nastavak blago pozitivnih stopa rasta noćenja turista. Nominalni prihodi od turizma također bi trebali rasti, a rast bi mogao biti potaknut postupnim oporavkom na našim emitivnim tržištima. S druge strane, pad životnog standarda mogao bi se odraziti na broj turističkih dolazaka domaćih turista odnosno kraće trajanje turističkih boravaka i smanjenje (realne) potrošnje", objavili su danas RBA analiitčari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram