Zatvori
Poslovni Puls
20/06/2014

Sberbank će Rusima olakšati kupovinu nekretnina u Hrvatskoj

Sberbank otvara mogućnost kupovine nekretnina na hipoteku u Turskoj, Češkoj i Hrvatskoj, priopćio je Sergej Gorkov, zamjenik presjednika uprave Sberbanka...

Kredit će davati njegove strane „kćeri“ - turski Denizbank i grupa istočno-europskih banaka Sberbank Europe. Ta će se usluga pružanja hipoteke Rusima za kupovinu nekretnina u Turskoj pojaviti u Sberbanku 23. lipnja, u Češkoj – 1. srpnja, a u Hrvatskoj u kolovozu.

Hipoteka će se davati kako za stanove, tako i za privatne kuće. „Budući da hipoteku daju lokalne banke, a ruski Sberbank imat će ulogu pomoćnika u prikupljanju dokumenata te ocjeni rizika, uvjeti kredita bit će bliski lokalnima“, Kommersant prenosi riječi Gorjkova. Da bi dobili kredit, ruski klijenti će morati osobno posjetiti stranu banku.

Nakon rezultata ovih pilot projekata donijet će se odluka o distribuciji kredita.

Sberbank računa na to da će za produktom biti velika potražnja, istaknuo je Sergej Mališev, direktor uprave za međunarodni maloprodajni biznis grupe Sberbanka.

I VTB, druga po veličini ruska banka, želi započeti isti program, no samo za VIP-klijente (s depozitima u banci od 15 milijuna rubalja (oko 2,5 milijuna kuna, samo oko 4 tisuće ljudi)).

Isprva će se hipoteke izdavati za nekretnine u Austriji, potom u Francuskoj. Krediti će se izdavati s balansa europskih „kćeri“ VTB-a.

„Izdavat će se godišnje nekoliko desetaka stotina kredita, zbog toga ne očekujemo da će nam to dati koliko-toliko primijetni hipotekarni portfelj. Stope moraju biti konkurentne, ne više nego što su kod zapadnih banaka koje rade na hipotekarnom tržištu u Europi“, istaknuo je Anatolij Pečatnikov, zamjenik predsjednika uprava VTB 24.

Izvor: Ruski Vjesnik

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram